Průvodce rozdělením koktejlových sklenic

třídění koktejlových sklenic

Zajímalo vás někdy jakou sklenici použít na koktejl, který si chcete připravit nebo naopak nevíte proč zrovna koktejl popíjený v baru se servíruje do dané sklenice? Připravili jsme pro vás praktického průvodce, díky kterému se již ve světě koktejlového skla neztratíte.

Sklenice se vyvíjely dlouhou dobu za účelemtoho nejlepšího možného požitku z daného nápoje. Můžete mít dokonale odměřený koktejl, ale bez správné sklenice nemusí vyznít jeho charakter anebo dokonce nemusí sedět objemově. Správná sklenka je klíčovým faktorem pro požadované aroma a ideální teplotu nápoje. 


Champagne miska neboli coupette

Nejtradičnější a nejoblíbenější sklenicí na takzvané krátké koktejly je Coupette, česky často přezdívaná kupetka nebo jednoduše sklenice na sekt miska. Jde o sklenici na delší nožce, která mívá kónický tvar, který se směrem k okraji již více nerozevírá a tvoří tvar podobný právě již zmíněné misce.

Obvykle má objem od 150–300 ml a používá se k servisu mnoha klasických koktejlů servírovaných bez ledu jako je Daiquiry, Manhattan nebo dnes velmi populární Espresso martini.


Martini sklenice neboli V – shape

Misce velmi podobná sklenice je Martini glass, jde o tenkostěnnou konickou sklenici ve tvaru písmene V s tenkou dlouhou nožkou. Často bývá také přezdívána jako špička. Sklenice má obvykle mezi 100–300 ml a široké hrdlo, které dovoluje při napití vnímat všechny vůně vašeho drinku. Koktejl, který si většina lidí vybaví ve spojení s tímto elegantním tvarem je Cosmopolitan – rudě zbarvený koktejl vybízející k perfektně strávenému večeru. Dalšími populárními koktejly jsou Martini dry cocktail nebo Gimlet.


Highball a Collins sklenice

Highball počeštěně někdy označována jako longovka je vysoká sklenice válcovitého tvaru o objemu 250–300 ml. Kvůli stabilitě má velmi často zesílené dno a může být silno i tenko stěnná. Typické drinky pro tuto sklenici mají větší podíl nealkoholického mixeru a ledu. Podává se v ní mnoho nejznámějších koktejlů jako je Cuba Libre, Long Island Iced Tea nebo Dark 'N' Stormy. Velmi podobné jsou pak sklenice typu Collins. Tvarem jsou totožné s highball sklenicemi. Disponují však větším objemem až 450 ml a často také užším hrdlem. Příkladem je Mojito, Tom Collins nebo Bloody Mary.

Champagne, Martini glass, Highball glass

Old Fashioned, Lowball nebo jen whiskovka

Whiskovky jsou nízké, většinou silnostěnné poháry válcovitého tvaru bez stopky a se širokým hrdlem. Objem se pohybuje mezi 200–400 ml a mívají zpravidla silné dno odolné a uzpůsobené k drcení ovoce a bylinek. Jsou široce zastoupeny u mnoha velmi oblíbených koktejlů. Mezi ty nejznámější patří Old fashioned, Negroni, White russian nebo Caipirinha.


Shooter nebo panákovka

Kategorie koktejlů zvaných shooters si vyžaduje servis ve velmi malých sklenicích o objemu 25–100 ml. Jde o malé panákové skleničky určené na destiláty. Tento objem dovoluje naplnit skleničku maximálně 2-3 složkami a jak již název napovídá – pije se většinou na jednou. Typickými koktejly podávaných v těchto sklenicích je Chupito nebo pozornost vzbuzující, hořící koktejl B52.

 

Collins, Old fashioned, shooter

Hurricane sklenice

Hurricane jsou sklenice vyvinuté majitelem baru v New Orleans Patem O'Brienem ve 40. letech 20. století. Jde o tenkostěnnou sklenici tvaru přesýpacích hodin s nízkou nožkou. Svůj název odvozují od anglického nebo spíše amerického označení pro petrolejovou lampu, tedy Hurricane lamp. Objem těchto sklenic je mezi 350–450 ml a jsou typické pro legendární tropické koktejly jako je Piña Colada, Sex on the Beach nebo Tequila Sunrise.


Margarita sklenice

Sklenice na Margaritu jsou jedinečné a určené především pro stejnojmenný koktejl. Jde o stupňovitou sklenici s 2 různými průměry. Horní okraj je vhodný pro typickou solnou krustu. Mají dlouhou štíhlou nožku a objem 250–350 ml. Kromě klasické margarity jsou vhodné pro oblíbenou frozen variantu nebo i další twisty a koktejly z tequily.


Sklenice na Gin & Tonic

Sklenice na Gin & Tonic, jeden z nejpopulárnějších koktejlů současnosti. Jeho servírování probíhá nejčastěji ve sklenicích balonovitého tvaru, zdánlivě připomínající vinné sklo. Na rozdíl od sklenic na víno má kratší nožku, kalich je oválnějšího tvaru a má vyšší objem až 650 ml. samotné sklo je také odolnější vůči rozbití. Tato varianta skla se pro Gin s tonikem stává standardem, nicméně není výjimkou setkat se se servisem do Collins nebo Old fashioned sklenice.

Hurrican, margarita, Gin a Tonic

Hrnky a poháry

Poslední kapitolou v našem seznamu mají Hrnky a poháry. Některé z nejznámějších koktejlů se vyznačují netypickým servírováním. Těmi asi nejbarevnějším a nejšílenějším jsou takzvané Tiki Mugs neboli česky Tiki poháry. Jde o neprůhledné nádoby s motivy oblasti Polynésie, lebek nebo například kokosu. Mívají objem 350–450 ml a zdobí se velkým množstvím čerstvého ovoce.

Dalším originálním náčiním k servírování koktejlů je hrníček na ostrý koktejl ze zázvoru a vodky - Moscow mule. Ten se typicky podává v měděném hrnku o objemu 300–450 ml. Může mít různé tvary od buclatého až po klasický, ale vždy je opatřen ouškem pro pohodlné držení. Velmi podobný je také Julep cup, ten na rozdíl od hrníčku nemá ouško a vyrábí se i z dalších materiálů jako nerezová ocel.

Zapomenout nesmíme také na horké koktejly, jako je irská káva nebo horká čokoláda. Ty se nejlépe podávají ve sklenici na irskou kávu, která má objem 250-350 ml a je vybavena krátkou nožkou a ouškem. Typickým materiálem pro jeho výrobu je silnostěnné sklo odolné vůči teplu.

Hrnky a tiky poháry

Mnoho sklenic užívaných i na koktejly má svůj primární účel jinde. Mluvíme například o skleničkách na sekt nebo na víno, do kterých se servírují velmi populární koktejly jako Belliny nebo Aperol spritz. Také servis dnes již není dogma a je jen na vás nebo barmanovi, jakou že sklenku využije. Potenciál může mít sklenka i zdánlivě nevhodná a samotný estetický design je jen polovina úspěchu. To hlavní tkví v surovinách, technice a dokonalé chuti.

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.