Whisky Smash - osvěžující koktejl z whisky

Whisky Smash Cocktail

Whiskey Smash patří mezi klasické koktejly, které už déle jak 100 let baví lidi po celém světě. Poprvé se o něm zmínil Jerry Thomas v jeho díle "Bon Vivant's Guide" již 70. letech 19. století, kde jej zařazuje do rodiny Julepů, to znamená, že každý Smash je v podstatě Julep, ale ne naopak. A přes všechny ty roky si tenhle drink udržel svůj šarm, perfektně padnoucí pro každou pořádnou párty. Když seženeš čerstvý citron, voňavé mátové listy a poctivou whisky, máš všechno, co potřebuješ k vytvoření dokonalého Whiskey Smash. Je to ten typ koktejlu, který ukazuje, že i tradiční recepty mohou být stále in a nabídnout něco nevšedního.


Budete potřebovat

TIP: Koktejly typu Smash jsou perfektní svou variabilitou, přidej do shakeru pár kousků čerstvé broskve a bourbon a máš luxusní letní koktejl Bourbon Peach Smash. Přidej pořádnou dávku aromatic bitters od Angostury a máš plnější verzi TJ Smash. Zaměň bazalku za mátu, gin za whisky a máš perfektní Gin Basil Smash.


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Do šejkru vlož 8 lístků máty, lžičku cukru, 10 ml hustého demerara sirupu a nakonec vlož 4 klínky neoloupaného citronu, kůrou nahoru.
  2. Muddlerem vymáčkni šťávu a silice z citronů, dojde tak k promíchání chutí s mátou a cukrem.
  3. Přidej 60 ml oblíbené whisky a doplň malou hrstí drceného ledu.
  4. Uzavři shaker a šejku po dobu cca 10 vteřin.
  5. Otevři shaker a celý obsah bez cezení přelej do připravené sklenice.
  6. Doplň sklenici drceným ledem, tak aby vznikl nahoře malý kopec.
  7. Ozdob snítkou máty, kterou probudíš tlesknutím v dlani, aby uvolnila aroma.
  8. Nakonec vlož brčko a vychutnávej.

TIP: Typickou whisky je v tomto případě bourbon, ten dodá příjemné sladké tóny. Kdo preferuje výraznější mírně rašelinou chuť skotských whisky, tak může sáhnout třeba po prověřeném Famous Grouse, tak jako my.


Poznámky z degustace

Koktejl Whisky Smash je v barech po světě připravován různými způsoby. Nás nejvíce oslovila varianta, kde koktejl po vyšejkování přeliješ celý do sklenice, včetně vymačkaných citronů a máty. V kombinaci s drceným ledem drink vzhledem připomíná populární Mojito. Použití kombinace cukru a sirupu má svůj význam, celému drinku přidá další vrstvu v podobě křupnutí krystalků mezi zuby. Lžička cukru a 1 cl hustého sirupu je dostatečná a drink příjemně balancuje, můžeš však použít i 15 ml simple sirupu. Jak si připravit základní sirupy najdeš ve článku  Jak na výrobu základních barmanských sirupů

Protože je v drinku potřeba neloupaných citronů, které drinku propůjčí nejen kyselost, ale i aromantiku uvolněnou ze slupky při mudlerování, tak použij nejlépe bio chemicky neošetřené citrony.

Tradičně se při přípravě Whisky Smash používá bourbon. My však milujeme skotské, volba padla na Famous Grouse a výsledek byl výraznější s mírně rašelinou chuťí. Pecka!

Drcený led je za nás lepší než kostky, zejména ve variantě, kdy se koktejl necedí ze shakeru. Drcený led si můžeš vytvořit například s pomocí pytlíku na drcení ledu, který má vynikající savost a s pomocí paličky, například na maso, z kostek za pár vteřin vytvoříš hromadu drceného ledu. Možnost je také použití speciálních mlýnků na led.

Skleničku zvol okolo 300 ml. Koktejlu sluší transparentní sklo bez výrazných dekorací na jeho straně. My doporučujeme silnostěnné sklenice Spiegelau Lounge 2.0 DOF 309 ml, které jsou krásně dekorované pouze na dně sklenice, tvary připomínající malé lístky.

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.