Poradna

Jak na výrobu základních barmanských sirupů

Sirupy patři mezi nejzákladnější koktejlové ingredience, hned po alkoholické bázi a takzvaných modifikátorech, jimiž jsou například likéry, bittery nebo ovocné šťávy, tvoří nezastupitelnou součást mnoha světově nejznámějších koktejlů. Koktejly jako D...

Jak začít budovat domácí bar – alkohol

Jak začít budovat domácí bar – alkohol

Vybavení domácího baru alkoholem se může na první pohled zdát finančně náročné a také komplikované z hlediska značného množství možností. V tom prvním případě nezbývá než souhlasit, ale... Představte si to jako pořizování ingrediencí na přípra...

Jak začít budovat domácí bar – vybavení

Jak začít budovat domácí bar – vybavení

  Koktejly to nejsou pouze ingredience, se kterými vám poradí článek Jak začít budovat domácí bar – alkohol, ale v první řadě je to samozřejmě vybavení. Sepsali jsme pro vás seznam toho nejzákladňejšího, které by vám ve vašem domácím baru určit...

Jak vybrat koktejlový shaker

Jak vybrat koktejlový shaker

Šejkr, shaker, koktejlový shaker nebo také třepačka. Bez ohledu na jméno si většina z nás pod tímto názvem představí barmana připravujícího koktejl s typicky hlasitým projevem ledových kostek pohybujících se uvnitř nejčastěji kovové nádoby.&nb...

Oslavte 13. května Světový den koktejlů

Oslavte 13. května Světový den koktejlů

Oslavte jeden z nejvýznamnějších svátků pro milovníky kvalitního pití – Světový den koktejlu, který každoročně slavíme 13. května. Tento den připomíná umění míchání koktejlů a jejich nezaměnitelnou roli v kulturní historii. Koktejly se staly nedíln...

Míchací sklenice jako základ domácího baru

Míchací sklenice jako základ domácího baru

Profesionální barmani používají celou řadu barmanského vybavení, které se může zdát pro domácí míchání koktejlů nepodstatné. Ale co taková míchací sklenice? Ač se může zdát, že si jednotlivé složky můžete smíchat například přímo ve sklenici, tak pr...

Barmanský slovník pojmů

Barmanský slovník pojmů

Twist / Riff  Obměna nejčastěji již známého koktejlu, která se odlišuje například pouze změnou v jedné ale i více ingrediencích. Stirování Technika ​​míchání koktejlu s ledem povětšinou v míchací sklenici. Koktejly se stirují, když obs...

Domácí výroba ledu

Domácí výroba ledu

Pokud máte rádi míchané koktejly nebo jednoduše milujete jakýkoliv nápoj doplněný o led, tak jste jistě narazili na problém jak zajistit dostatečné množství ledu v potřebné kvalitě. Míchané koktejly jsou na ledu přímo závislé a nelze bez něj ...

Průvodce rozdělením koktejlových sklenic

Průvodce rozdělením koktejlových sklenic

Zajímalo vás někdy jakou sklenici použít na koktejl, který si chcete připravit nebo naopak nevíte proč zrovna koktejl popíjený v baru se servíruje do dané sklenice? Připravili jsme pro vás praktického průvodce, díky kterému se již ve světě kok...

Tiki, barová kultura zalitá sluncem

Tiki, barová kultura zalitá sluncem

Havaj, tanečnice v kokosech, tropické drinky a neskutečná pohoda. To je to, co se vám nejspíše vybaví při zaslechnutí slova „Tiki“. V následujícím článku si přečtěte z jakého důvodu se Tiki kultura těší takové popularitě, do jakých odvětví ten...

Příprava kávy v moka konvičce krok za krokem

Příprava kávy v moka konvičce krok za krokem

Co je moka konvička Moka konvička je kávovar určený pro přímou přípravu filtrované kávy na sporáku. Vynálezce moka kávovaru Luigi De Ponti jej sestrojil v roce 1933 na žádost Alfonsa Bialettiho. Nový kávovar ve stylu art deco si velmi rychle zís...

Kombucha, co to je a proč ji pít pravidelně

Kombucha, co to je a proč ji pít pravidelně

Kombucha [kombuča] je fermentovaný, jemně perlivý nápoj na bázi černého nebo zeleného čaje. Jeho blahodárné účinky na zdraví znali již staří Číňané v období 200 let před našim letopočtem.  Co to je Kombucha Kombucha je symbiotický útvar sh...

Šejkr a jak s ním pracovat

Šejkr a jak s ním pracovat

Shaker neboli česky šejkr zná každý. Ať už jste ho viděli u vašeho oblíbeného barmana nebo ho používáte doma na koktejly nebo proteinové drinky. Vše funguje na stejném principu. Spojení nerozmíchatelných složek a vychlazení směsi. A jak na to? J...

Jak degustovat whisky

Jak degustovat whisky

Co je vlastně degustace  Degustace je zkoumání chutí a vůní daného alkoholu. Rozpoznat rozdíl mezi destilátem, který zrál v sudech po Bourbonu, a který v sudech po Sherry. Které složky mi vytvořili chuť jablek, když tam žádné jablka nejsou?&nbs...