Gin s tonikem, komáři utočí

Gin tonic recept

Na pomyslném vrcholu žebříčku popularity míchaných nápojů se již delší dobu usazuje dvousložkový koktejl na bázi jalovcem ochuceného destilátu, tušíte správně jde o Gin & Tonic.


Gin je destilát ochucený takzvanými botanicals, což je souhrnné označení pro kořínky, listy, květy, plody, ale také citrusové kůry a další esence. Základní a dominantní složkou je jalovec. Ten charakterizuje typická chuť jehličí. Díky variabilitě ginu a také stále sofistikovanějším a originálním příchutím toniků je dnes možné vytvořit bezpočet variant takzvaného G&T.

Pro začátek si ujasněte, zda chcete nechat vyniknout gin anebo tonik. Dále budete potřebovat vhodnou sklenici a samozřejmě nesmíte zapomenout na led. Ten je, stejně jako u každého jiného koktejlu, základem kvalitního Gin Toniku. Vůbec s ním nešetřete a naplňte jím sklenici až vám bude led vyskakovat ven.


Budete potřebovat


Vybavení


Vhodné párování

Výrazný gin dopněný o neutrální tonic

Pokud chcete nechat vyniknout chuť ginu, tak přidáte neochucený tonik. Nejlépe Double Dutch Indian Tonic Water nebo Thomas Henry Tonic, ty mají totiž ideální poměr chininu a cukru a nezastíní chuť ginu. Ideální gin k těmto tonikům je Gin Mare, který má lehce bazalkový nádech,  Brockmans Gin se svou výraznou chutí po borůvkách a ostružinách a nebo Tanqueray Flor De Sevilla, který je plný slunce ze sevillských pomerančů.

Samostatnou kapitolu by si zasloužil Opihr Oriental Spiced Gin. Jde o gin který má výrazné aroma indického koření, zejména koriandru, pepře a cubeb bobulí, proto jej nejlépe doprovodí Thomas Henry Botanical. Pro ozdobu použijte pár kuliček celého koriandru a plátek červené papriky.

Méně výrazný gin doplněný o tonik specifické chuti

Pokud chcete nechat vyniknout chuť toniku, použijte méně výrazný suchý gin jako je Plymouth Gin. S ochuceným tonikem Double Dutch Skinny Tonic Water v drinku vynikne chuť grapefruitů a suchý závěr díky ginu.

Další z řady kde v chuti vyniká jalovec je britský Boodles Gin, ten si rozumí s citrusy a tak jej výborně doplní East Imperial Ginger Ale s pořádnou dávkou citrusové šťávy.

Pokud chcete krásný letní osvěžující gin tonic, doporučujeme kombinaci svěžího Tanqueray London Dry Ginu a East Imperial Royal Botanic Tonic. Když do něj přidáte snítku rozmarýnu nebo šafrán, povýšíte tento koktejl na úplně jinou úroveň.

Gin & ....

Dnes je také velmi populární tonik nahradit jinými složkami.

Vyzkoušet můžete například český OMG gin od Žufánka ve spojení s Double Dutch Pomegranate & Basil

Nádherný drink je také Gin Fizz na ochuceném ginu, jako je italský Malfy Gin Rosa. Tímto drinkem si získáte sympatie snad každé ženy. Jedná se totiž o krásné snoubení lehké grapefruitové chutě s perlivou vodou.

Nebojte se však trochu experimentovat s přidáním různých likérů. Pokud do svého Gin Toniku přidáte bezinkový likér, například Etiuda Elderflower, získáte tak sladší verzi, která se krásně páruje se sušeným ovocem.

Tip: Vyzkoušejte také další koktejly z ginu >>


Jak si namíchat

  1. Připravte si vyšší sklenici balonového tvaru na gin & tonik 
  2. Zasypeme ledem do plna
  3. Nadávkujeme 6 cl ginu
  4. Přidáme 12 cl toniku
  5. Lehce promícháme, aby nevyprchala perlivost.

Dávkování je velice důležitá proměnná pro takzvaný Gin & Tonic perfect serve je ideální 1:2. Tak dosáhnete parádní vyváženosti. Gin & Tonic je ideální drink ke grilovačce. Je totiž lehký a hodí se k pořádnému fláku masa, které je naloženo v bylinkách. 


Trocha barmanského dějepisu

Píše se 19. století a Britové kolonizující Indii si neví rady s malárií. Jako prevence funguje pouze kůra z chininovníku. Jenže rozvar z něj je samostatně skoro nepitelný. Jak už z historie několika koktejlů víme, námořníci si vždy umí poradit. Pro lepší chuť si do rozvaru přidávají gin, cukr a limetu. A první Gin and Tonic je na světě. Velice hořká chuť chininovníku je sražena limetou a klasickým Navy ginem britského původu.

Od té doby se tato kombinace posunula na úplně jinou úroveň. Vznikají různé variace ochucených toniků s ginem, ochucených ginů s neochucenými toniky, a přidávají se různá koření pro podpoření chuti. Používají se i různé poměry ginu k toniku.

Tak na zdraví!

Vytisknout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.