Gin s tonikem, komáři utočí

Gin tonic recept

Na pomyslném vrcholu žebříčku popularity míchaných nápojů se již delší dobu usazuje dvousložkový koktejl na bázi jalovcem ochuceného destilátu, tušíte správně jde o Gin & Tonic.


Gin je destilát ochucený takzvanými botanicals, což je souhrnné označení pro kořínky, listy, květy, plody, ale také citrusové kůry a další esence. Základní a dominantní složkou je jalovec. Ten charakterizuje typická chuť jehličí. Díky variabilitě ginu a také stále sofistikovanějším a originálním příchutím toniků je dnes možné vytvořit bezpočet variant takzvaného G&T.

Pro začátek si ujasněte, zda chcete nechat vyniknout gin anebo tonik. Dále budete potřebovat vhodnou sklenici a samozřejmě nesmíte zapomenout na led. Ten je, stejně jako u každého jiného koktejlu, základem kvalitního Gin Toniku. Vůbec s ním nešetřete a naplňte jím sklenici až vám bude led vyskakovat ven.


Budete potřebovat

  • Gin
  • Tonic
  • Led
  • Ozdoba

Vybavení

  • Sklenice na gin & tonic 400-600 ml
  • Míchací lžíce
  • Oděrka
  • Led

Vhodné párování

Výrazný gin dopněný o neutrální tonic

Pokud chcete nechat vyniknout chuť ginu, tak přidáte neochucený tonik. Nejlépe East Imperial Burma Tonic nebo Thomas Henry Tonic, ty mají totiž ideální poměr chininu a cukru a nezastíní chuť ginu. Ideální gin k těmto tonikům je Gin Mare, který má lehce bazalkový nádech,  Brockmans Gin se svou výraznou chutí po borůvkách a ostružinách a nebo Tanqueray Flor De Sevilla, který je plný slunce ze sevillských pomerančů.

Samostatnou kapitolu by si zasloužil Opihr Oriental Spiced Gin. Jde o gin který má výrazné aroma indického koření, zejména koriandru, pepře a cubeb bobulí, proto jej nejlépe doprovodí East Imperial Yuzu Tonic water. Pro ozdobu použijte pár kuliček celého koriandru a plátek červené papriky.

Méně výrazný gin doplněný o tonik specifické chuti

Pokud chcete nechat vyniknout chuť toniku, použijte méně výrazný suchý gin jako je Plymouth Gin. S ochuceným tonikem East Imperial Grapefruit Tonic water v drinku vynikne chuť grapefruitů a suchý závěr díky ginu.

Další z řady kde v chuti vyniká jalovec je britský Boodles Gin, ten si rozumí s citrusy a tak jej výborně doplní East Imperial Ginger Ale s pořádnou dávkou citrusové šťávy.

Pokud chcete krásný letní osvěžující gin tonic, doporučujeme kombinaci svěžího Tanqueray London Dry Ginu a East Imperial Royal Botanic Tonic. Když do něj přidáte snítku rozmarýnu nebo šafrán, povýšíte tento koktejl na úplně jinou úroveň.

Gin & ....

Dnes je také velmi populární tonik nahradit jinými složkami.

Vyzkoušet můžete například Langleys Old Tom Gin ve spojení s East Imperial Grapefruit Soda.

Nádherný drink je také Gin Fizz na ochuceném ginu, jako je italský Malfy Gin Rosa. Tímto drinkem si získáte sympatie snad každé ženy. Jedná se totiž o krásné snoubení lehké grapefruitové chutě s perlivou vodou.

Nebojte se však trochu experimentovat s přidáním různých likérů. Pokud do svého Gin Toniku přidáte bezinkový likér, například Etiuda Elderflower, získáte tak sladší verzi, která se krásně páruje se sušeným ovocem.



Jak si namíchat

  1. Do vyšší balonové sklenice na gin & tonik nasypeme led do plna.
  2. Nadávkujeme 6 cl ginu
  3. Přidáme 12 cl toniku
  4. Lehce promícháme, aby nevyprchala perlivost.

Dávkování je velice důležitá proměnná pro takzvaný Gin & Tonic perfect serve je ideální 1:2. Tak dosáhnete parádní vyváženosti. Gin & Tonic je ideální drink ke grilovačce. Je totiž lehký a hodí se k pořádnému fláku masa, které je naloženo v bylinkách. 


Trocha barmanského dějepisu

Píše se 19. století a Britové kolonizující Indii si neví rady s malárií. Jako prevence funguje pouze kůra z chininovníku. Jenže rozvar z něj je samostatně skoro nepitelný. Jak už z historie několika koktejlů víme, námořníci si vždy umí poradit. Pro lepší chuť si do rozvaru přidávají gin, cukr a limetu. A první Gin and Tonic je na světě. Velice hořká chuť chininovníku je sražena limetou a klasickým Navy ginem britského původu.

Od té doby se tato kombinace posunula na úplně jinou úroveň. Vznikají různé variace ochucených toniků s ginem, ochucených ginů s neochucenými toniky, a přidávají se různá koření pro podpoření chuti. Používají se i různé poměry ginu k toniku.

Tak na zdraví!

Vytisknout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.