Recept na New York Sour vznikl rukou Allena Katze, jež spoluzakládal New York Distilling Company. Koktejl je postaven na bourbonu případně žitné whisky, a tak jako ostatní koktejly z rodiny sourů je doplněn cukrovým sirupem a citronovou šťávou. Vyvážená sladkokyselá chuť s hedvábnou texturou a mikropěnou díky použitému bílku, to jsou atributy předjímající výborný chuťový zážitek. Co však z tohoto koktejlu dělá chuťově i vzhledově neotřelou lahůdku je přidání kvalitního suchého červeného vína, jež se rozlije po povrchu koktejlu a vytvoří působivý přechod barev.
Budete potřebovat
- 5 cl bourbonu nebo žitné whisky
- 2 cl citronové šťávy
- 1,5 cl demerara sirupu - 2 díly třtinového cukru na 1 díl vody
- 1 střik Angostury Bitters
- 1 ks vaječného bílku
- 2 cl suchého červeného vína
- led
Tip: Bílek markantně zlepšuje texturu koktejlu a je pro koktejl velmi důležitý, komu však jeho použití nevyhovuje, tak existuje alternativa v podobě vody z vařené sterilované cizrny zvané jako Aquafaba. Na jeden koktejl stačí přidat 1 cl této tekutiny.
Vybavení
- sklenice typu miska nebo old fashioned cca 220 ml
- shaker
- odměrka
- jemné barmanské sítko
- barmanská lžička
Jak si namíchat
- Do shakeru vložte bílek a přidejte cukrový sirup, citronovou šťávu a bourbon.
- Protřepejte takzvaným “dry-shake” tedy bez ledu po dobu alespoň 30 vteřin.
- Otevřete shaker, přidejte led do 3/4 a znovu uzavřete.
- Protřepejte po dobu dalších alespoň 10-15 vteřin.
- Přeceďte koktejl do sklenice.
- Koktejl dolaďte přidáním 2 cl červeného vína.
Tip: Víno nalévejte pomalu s pomocí barmanské lžíce, aby se rozlilo po celém povrchu drinku.
Poznámky z degustace
Když jsme hledali inspiraci, na rozšíření koktejlového portfolia, s cílem zařadit drink postavený na bourbonu, narazili jsme na New York Sour. Co si budeme povídat, zaujal nás na první pohled a takto přesně by se dal tento koktejl charakterizovat, jako láska na první pohled. Pro degustaci jsme zvolili bourbon Evan Williams Black, který se ukázal jako více než vhodnou volbou. Chuť whisky by měla být výrazná, aby dokázala sekundovat kyselým a sladkým tónům použitých ingrediencí. Sirup jsme si udělali vlastní, měl by být použitý silný hnědý sirup z poměru třtinového cukru 2:1 k vodě. Jako vinnou komponentu jsme zvolili suché víno kupáže Rulandské Modré a Dornfelderu. Víno v koktejlu dodá perfektní aroma a zejména opravdu originální chuť. Spojení bourbonu a vína, s hladkou texturou po použitém bílku nás utvrdila, že se nejedná o lásku nejen na první pohled ale i na první ochutnání.
