New York Sour – láska na první pohled
Recept na New York Sour vznikl rukou Allena Katze, jež spoluzakládal New York Distilling Company. Koktejl je postaven na bourbonu případně žitné whisky, a tak jako ostatní koktejly z rodiny sourů je doplněn cukrovým sirupem a citronovou šťávou. Vyvážená sladkokyselá chuť s hedvábnou texturou a mikropěnou díky použitému bílku, to jsou atributy předjímající výborný chuťový zážitek. Co však z tohoto koktejlu dělá chuťově i vzhledově neotřelou lahůdku je přidání kvalitního suchého červeného vína, jež se rozlije po povrchu koktejlu a vytvoří působivý přechod barev.
Budete potřebovat
- 50 ml bourbonu nebo žitné whisky
- 20 ml citronové šťávy
- 1 střik Angostury Bitters
- 15 ml demerara sirupu - 2 díly třtinového cukru na 1 díl vody
- 1 ks vaječného bílku
- 20 ml suchého červeného vína nejlépe Malbec nebo Shiraz
- led
Tip: Bílek markantně zlepšuje texturu koktejlu a je pro koktejl velmi důležitý, komu však jeho použití nevyhovuje, tak existuje alternativa v podobě tekutiny z vařené sterilované cizrny zvané jako Aquafaba. Na jeden koktejl stačí přidat 30 ml této tekutiny.
Tip: Práci i si můžete také usnadnit pomocí sirupu Giffard Egg White. Do koktejlu jej přidejte 30 ml, můžete pak vynechat demerara sirup a čerstvý bílek. Jak už název napovídá, sirup obsahuje kromě cukru a vody, také pasterované bílky a je tak revoluční metodou pro přípravu koktejlů typu sour.
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/new-york-sour-set-ingredienci/
Vybavení
- sklenice typu miska nebo old fashioned cca 220 ml
- shaker
- odměrka
- jemné barmanské sítko
- barmanská lžička
Jak si namíchat
- Do shakeru vložte bílek a přidejte cukrový sirup, citronovou šťávu a bourbon.
- Protřepejte takzvaným “dry-shake” tedy bez ledu po dobu alespoň 30 vteřin.
- Otevřete shaker, přidejte led do 3/4 a znovu uzavřete.
- Protřepejte po dobu dalších alespoň 10-15 vteřin.
- Přeceďte koktejl do sklenice.
- Koktejl dolaďte přidáním 2 cl červeného vína.
Tip: Víno nalévejte pomalu s pomocí barmanské lžíce, aby se rozlilo po celém povrchu drinku.
Poznámky z degustace
Když jsme hledali inspiraci, na rozšíření koktejlového portfolia, s cílem zařadit drink postavený na bourbonu, narazili jsme na New York Sour. Co si budeme povídat, zaujal nás na první pohled a takto přesně by se dal tento koktejl charakterizovat, jako láska na první pohled.
Již od začátku jsme tak měli jasno v použití vhodné sklenice, kterou je RCR Opera 160 ml, ve které koktejl vypadá skutečně úchvatně.
Pro degustaci jsme zvolili bourbon Evan Williams Black, který se ukázal jako více než vhodnou volbou. Chuť whisky by měla být výrazná, aby dokázala sekundovat kyselým a sladkým tónům použitých ingrediencí. Sirup jsme si udělali vlastní, měl by být použitý silný hnědý sirup z poměru třtinového cukru 2:1 k vodě.
Jako vinnou komponentu jsme zvolili argentinské suché víno Spetima Malbec. Víno koktejlu dodá perfektní aroma a zejména opravdu originální chuť. Spojení bourbonu a vína, s hladkou texturou po použitém bílku nás utvrdila, že se nejedná o lásku nejen na první pohled ale i na první ochutnání.