Příprava kávy v moka konvičce krok za krokem

moka konvice

Co je moka konvička

Moka konvička je kávovar určený pro přímou přípravu filtrované kávy na sporáku. Vynálezce moka kávovaru Luigi De Ponti jej sestrojil v roce 1933 na žádost Alfonsa Bialettiho. Nový kávovar ve stylu art deco si velmi rychle získal popularitu po celé Itálii. S moka konvičkou si lidé dokázali v domácích podmínkách připravit kávu blížící se svojí chutí espressu podávaném v kavárnách.
 
Do konce 50. let se moka konvička rozšířila do celé Evropy i Severní Ameriky a zvěsti se začaly šířit také na blízký východ a do severní Afriky.
 
V dnešní době je na výběr již z desítek společností, které moka konvičky vyrábí. Původní výrobce, společnost Bialetti je na trhu stále. Dokonce ikonický Bialetti Express je jedním z nejprodávanějších.

Základní konstrukce moka konvičky

Tělo konvice vyrobené z hliníku nebo nerezové oceli je navrženo tak, aby vydrželo teplotu horkého vařiče, a to ať plynového nebo elektrického. Moderní nerezové varianty je možné použít také na indukci.

Ve spodní části se nachází varná komora, do které se před započetím výrobního procesu napustí voda. Po naplnění perforovaného sítka kávou se celý kávovar sešroubuje a umístí na zdroj tepla. Voda ve spodní části je posléze zahřívána a tlakem páry vytlačována perforacemi v sítku do horní části.

Díky filtru umístěném v horním dílu se do konvice filtruje pouze čistá káva bez sedliny, plná aromatických silic a olejů, které má mít každý správný šálek kávy.

Výsledná káva je dostatečně silná na to abyste cítili slabší chuť espressa. Doplnit ji můžete našlehaným mlékem nebo po přidání vody servírovali jako americano.

moka konvice schéma

 


Rozdíl mezi moka a espressem

Samotný proces výroby kávy za pomocí tlaku evokuje představu, že jde zjednodušeně o sporákovou variantu espressa, ale toto tvrzení není úplně správné. 

Espresso vzniká, když je horká voda protlačována presovanou mletou kávou při opravdu silném tlaku 8-10 barů. Tento tlak dokážou vygenerovat v pravdu pouze skutečně profesionální kávovary.

Moka konvice obvykle vytváří tlak 1 až 2 bary. To je sice víc, než kolik dokážete vygenerovat ručně, ale ani z daleka to není tolik, kolik vytvoří profesionální kávovar.

I přes to, že vznikne koncentrovaná káva, tak oproti espressu z většiny neobsahuje typickou pěnu, odborně cremu. Na trhu se však objevují i moka konvice nových konstrukcí, které cremu zaručují. Jedním z příkladů je Bialetti Brikka.

Chuť správně připravené moka kávy je však espressu poměrně blízká a mnoho méně častých konzumentů kávy byste mohli i zmást, zejména ve spojení s mléčnou pěnou nebo s přidáním vody jako americano.


Nabídka moka konvic >>


Výhody moka konvičky

Moka konvice jsou poměrně jednoduché na obsluhu a připravují bohatou a intenzivní chuť kávy podobnou espressu.

Konstrukce z hliníku nebo nerezové oceli je robustní, odolná a velmi snadná na údržbu.

Všechny moka konvice jsou osazeny bezpečnostním ventilem, který tlak uvolní v případě jeho zvýšení nad bezpečnou mez.

Moka konvičky je možné použít na většině konvenčních sporáků, určité typy také na indukcích.


Zásady použití moka konvičky

Pokud jste dočetli až sem a máte pocit, že je moka konvice vhodná také pro vás, tak si pojďme projít důležité kroky a zásady, kterými byste se pro správnou chuť kávy měli držet.

V první řadě je to samozřejmě co možná nejčerstvěji upražená káva. Kávu, kterou si právě donesete čerstvě upraženou je dobré nechat 3-5 dnů odležet, jelikož během této doby se z kávy uvolňuje CO2. Kávová zrna jsou na vrcholu čerstvosti po dobu následujících 2 týdnů a mají fascinující a bohatou chuť. Po této době ty nejintenzivnější chutě a aromata začínají ztrácet svou intenzitu.

Je tedy zcela žádoucí si čerstvě praženou kávu vždy namlít chvíli před vařením. Žádný jiný způsob, jak uchovat co nejdelší čerstvost kávy bohužel není.

Vyberte si správnou velikost moka konvice. Jsou dimenzovány tak, že konvice na 1 šálek vyprodukuje 1 porci kávy o objemu cca 50 ml, na 2 šálky připraví dvě porce atd.
Pamatujte si, že není vhodné naplnit konvici do poloviny, takže si nekupujte konvici na 6 šálků s tím, že byste rádi připravili 6 šálků občasně a jinak ji používali z poloviny naplněnou pro 2 nebo 3 šálky. Moka konvičky opravdu dobře fungují pouze, když jsou správně naplněny.

Pro optimální extrakci kávy použijte konzistentně namletou kávu středně – jemné zrnitosti.
Pokud byste kávu namleli úplně najemno jako například na espresso, tak by mohlo dojít k ucpání perforací filtru a způsobit nebezpečně vysoký tlak.

Pamatujte vždy na to, že opravdu záleží na konzistenci, tedy aby měla káva jednotnou zrnitost. Jinak budete “odměněni“ nevyváženou kávou, která vám příliš radosti neudělá. Proto vždy použijte mlýnek s mlecími kameny, ideálně keramickými nebo kovovými. Vyhněte s plastovým ústrojím a nožovým mlýnkům.

Důležitým faktorem je také voda, která by neměla obsahovat velké množství vápníku. Nezapomeňte, že káva je pořád z 99,9 procent voda a pokud vám voda nechutná, tak se vám ani chuť kávy líbit nebude.

Kávu vážit nemusíte. Pokud použijete konvičku na určité množství, tak naplňte sítko do plna a zarovnejte do roviny pomocí nože. Neutláčejte!

Dalším důležitým krokem je předehřátí vody za účelem zkrácení doby, po kterou musí moka konvice stát na sporáku. Předehřátí vody snižuje riziko přepálení kávy během ohřívání, což by chuť kávy poškodilo a káva by zhořkla.
Spodní díl naplňte vodou vždy ke spodní hranici tlakového ventilu (některé konvice mají také rysku. Toto množství vody je pro danou konvici vždy optimální a nepotřebujete tak řešit množství pomocí odměrky. 

Příprava kávy v moka konvičce krok za krokem

  1. Předehřejte si zvlášť vodu, tak že ji přivedete k varu a odstavíte.

 

  1. Namelte si kávu na středně – jemnou zrnitost. Na 2 porce kávy je to cca 15-17 gramů, tedy asi 2 polévkové lžíce.

 

  1. Rozšroubujte a oddělte jednotlivé části moka konvice.

 

  1. Do spodní části nalijte horkou vodu těsně pod přetlakový ventil nebo po rysku.

 

  1. Prázdné sítko umístěte na spodní díl.

 

  1. Naplňte sítko povrch kávou a zarovnejte prstem nebo nožem do roviny. Zbytky kávy na okraji očistěte, aby byla zachována těsnost a konvice fungovala správně.

 

  1. Horní i spodní díl sešroubujte dohromady. Použijte na spodní díl ochranou rukavici, jelikož je již naplněna horkou vodou a aby tak nedošlo k nechtěnému úrazu. Příliš konvici neutahujte.

 

  1. Konvici položte na sporák a zapněte na střední výkon. Rukojeť umístěte tak, aby nebyla vystavena přílišnému teplu. Horní víko nechejte otevřené

 

  1. Následně uslyšíte mírné syčení a řinoucí se sytě hnědý proud vytékající moka kávy. Jakmile se barva změní na žlutě medovou, tak konvičku odstavte pomocí teplu odolné rukavice ze sporáku a zavřete víko.

 

  1. Ihned po extrakci zchladíme dno nádoby pomocí studené vody nebo vlhčené utěrky. Díky tomuto kroku nezíská káva kovovou pachuť a chuť bude bohatá a velmi koncentrovaná.

 

  1. Hotová káva je připravena na servis do šálků.

Pevně věřím, že díky tomuto návodu  najdete zalíbení k lahodnému šálku moka kávy a zamilujete si ji, tak jako my!

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.