Sidecar - nejznámnější koktejl z koňaku

Sidecar cocktail

Koktejl Sidecar se řadí do rodiny sour koktejlů pobok populárního Daiquiri, Margarity a mnoha dalších. Jako báze mu slouží vinný destilát, nejlépe pravý koňak, dále pak citronová šťáva a pomerančový likér. Ten v koktejlu funguje jako sladidlo a je klíčovou proměnnou udávající výslednou chuť.

Svůj název odvozuje od přívěsného vozíku k motocyklu, hojně používaného za 1. světové války. Na něm údajně do jednoho z pařížských bister dovezl řidič statečného kapitána a veterána, který do sebe otočil několik koňakových sourů a opět vyrazil domů. Nicméně navzdory pověsti není původní vznik koktejlu zcela jasný a přisuzuje se jak do Paříže, tak Londýna do období začátku 20. let minulého století.


 Budete potřebovat

Tip: Pro zjemnění intenzivní chutě koktejlu je dobré jej protřepat třeba i 25-30 vteřin, aby došlo k co největšímu naředění, případně je možné koktejl doplnit o 10 ml čisté vody.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/sidecar-set-ingredienci/


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Koktejlovou skleničku vložte před začátkem přípravy do mrazničky na cca 15 minut.
  2. Nasypejte si trochu krupicového cukru na talíř.
  3. Vytáhněte si skleničku z mrazničky a potřete její okraj měsíčkem citronu.
  4. Poté okraj namočte do připraveného cukru.
  5. Do shakeru odměřte 45 ml koňaku, 30 ml pomerančového likéru, 15 ml citronové šťávy.
  6. Poté doplňte led tak, aby vystupoval nad hladinu.
  7. Uzavřete shaker a šejkujte po dobu cca 20-30 vteřin.
  8. Poté otevřete víčko třídílného shakeru, případně vložte strainer do dvoudílného shakeru a přeceďte doublestrain, tedy i za pomocí jemného sítka do připravené skleničky.

Tip: Tradičně je považována jako ozdoba tohoto drinku samotná cukrová krusta, ale někdy se doplňuje také o citronovou kůru.


Poznámky z degustace

Jak jsme zmiňovali v úvodu, tak hlavním prvkem chuti je pomerančový likér. Ne ani tak pro svoji dominující chuť v koktejlu. Tu samozřejmě určuje, na poměry ostatních druhů alkoholu, výrazný koňak. Ale vyváženost mezi sladkostí a kyselostí určuje právě likér. V původních receptech se označují poměry jako 8:2:1, 2:1:1 nebo 3:2:2. Testovali jsme variantu s likérem Cointreau a na koňaku postaveném Pierre Ferrand Dry Curacao.  A nejlépe nám seděl Pierre Ferrand v poměru 3:2:1. Chuť koktejlu není přeslazená, ale příjemně vyvážená. Sladkost koktejlu je navíc druhotně dodávána cukrovou krustou, kterou v tomto koktejlu určitě doporučujeme, dodá totiž drinku další rozměr svým křupnutím. Servírujte do skleničky o objemu alespoň 170 ml, aby právě cukrová vrstva mohla vyniknout a nebyla smyta do koktejlu. My zvolili Crystalex Pralines 170 ml.

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.