Sidecar - nejznámnější koktejl z koňaku
Koktejl Sidecar se řadí do rodiny sour koktejlů pobok populárního Daiquiri, Margarity a mnoha dalších. Jako báze mu slouží vinný destilát, nejlépe pravý koňak, dále pak citronová šťáva a pomerančový likér. Ten v koktejlu funguje jako sladidlo a je klíčovou proměnnou udávající výslednou chuť.
Svůj název odvozuje od přívěsného vozíku k motocyklu, hojně používaného za 1. světové války. Na něm údajně do jednoho z pařížských bister dovezl řidič statečného kapitána a veterána, který do sebe otočil několik koňakových sourů a opět vyrazil domů. Nicméně navzdory pověsti není původní vznik koktejlu zcela jasný a přisuzuje se jak do Paříže, tak Londýna do období začátku 20. let minulého století.
Budete potřebovat
- 45 ml koňaku Hennessy VS
- 30 ml Pierre Ferrand Dry Curacao
- 15 ml citronové šťávy
- měsíček citronu a cukr na krustu
- led
Tip: Pro zjemnění intenzivní chutě koktejlu je dobré jej protřepat třeba i 25-30 vteřin, aby došlo k co největšímu naředění, případně je možné koktejl doplnit o 10 ml čisté vody.
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/sidecar-set-ingredienci/
Vybavení
- koktejlová sklenice cca 170 ml
- třídílný shaker případně dvoudílný shaker doplněný o barmanské sítko
- odměrka
- jemné barmanské sítko
Jak si namíchat
- Koktejlovou skleničku vložte před začátkem přípravy do mrazničky na cca 15 minut.
- Nasypejte si trochu krupicového cukru na talíř.
- Vytáhněte si skleničku z mrazničky a potřete její okraj měsíčkem citronu.
- Poté okraj namočte do připraveného cukru.
- Do shakeru odměřte 45 ml koňaku, 30 ml pomerančového likéru, 15 ml citronové šťávy.
- Poté doplňte led tak, aby vystupoval nad hladinu.
- Uzavřete shaker a šejkujte po dobu cca 20-30 vteřin.
- Poté otevřete víčko třídílného shakeru, případně vložte strainer do dvoudílného shakeru a přeceďte doublestrain, tedy i za pomocí jemného sítka do připravené skleničky.
Tip: Tradičně je považována jako ozdoba tohoto drinku samotná cukrová krusta, ale někdy se doplňuje také o citronovou kůru.
Poznámky z degustace
Jak jsme zmiňovali v úvodu, tak hlavním prvkem chuti je pomerančový likér. Ne ani tak pro svoji dominující chuť v koktejlu. Tu samozřejmě určuje, na poměry ostatních druhů alkoholu, výrazný koňak. Ale vyváženost mezi sladkostí a kyselostí určuje právě likér. V původních receptech se označují poměry jako 8:2:1, 2:1:1 nebo 3:2:2. Testovali jsme variantu s likérem Cointreau a na koňaku postaveném Pierre Ferrand Dry Curacao. A nejlépe nám seděl Pierre Ferrand v poměru 3:2:1. Chuť koktejlu není přeslazená, ale příjemně vyvážená. Sladkost koktejlu je navíc druhotně dodávána cukrovou krustou, kterou v tomto koktejlu určitě doporučujeme, dodá totiž drinku další rozměr svým křupnutím. Servírujte do skleničky o objemu alespoň 170 ml, aby právě cukrová vrstva mohla vyniknout a nebyla smyta do koktejlu. My zvolili Crystalex Pralines 170 ml.