Jak degustovat whisky

Co je vlastně degustace 

Degustace je zkoumání chutí a vůní daného alkoholu. Rozpoznat rozdíl mezi destilátem, který zrál v sudech po Bourbonu, a který v sudech po Sherry. Které složky mi vytvořili chuť jablek, když tam žádné jablka nejsou? Důležitý při degustaci je i výběr místa. Mělo by to být místo bez rušivých elementů, jako jsou vůně - aromatické tyčinky, káva nebo právě bublající guláš na plotně. Důležitý je i hluk, při degustaci potřebujete všechny smysly věnovat vzorku, proto hlasitá hudba není zrovna dobrý nápad. Můžete si k degustaci otevřít odbornou literaturu a přečíst si nějaké zajímavé informace o palírně nebo vinařství.


Jak se na ni mám připravit

Vezměte si papír a dělejte si různé poznámky. Co cítíte, je první ostrost nebo naopak jemnost? Pozvěte svého kamaráda degustátora a diskutujte o tom co cítíte. Sto lidí, sto chutí.


Jakou sklenici mám použít

A teď k výběru sklenice. Jelikož chcete komplexní chutě a aromata, není whiskovka zrovna šťastný výběr na degustaci (při popíjení je naprosto v pořádku). Její velmi otevřený tvar způsobuje rychlé vyprchávání aromat a chutí z destilátu. A to my přece nechceme. Proto je ideální malá sklenice tulipánového tvaru z tenkého skla. Nezapomínejte, že každý destilát či víno má svou sklenici. Ale univerzální malá degustační sklenice na stopce, je nejjednodušší řešení a nikdy neuděláte chybu. Abychom cítili veškeré chutě a vůně vzorku, je nejlepší pokojová teplota alkoholu. Proto by láhev neměla být před degustací v lednici nebo v létě na balkóně. Nezapomínejme však, že v každé zemi je jiná pokojová teplota, kde například ve Skotsku, je to kolem 18°C.


Ředit vodou nebo ledem

Zároveň do vzorku nepřidáváme led nebo sodu (při degustaci). Led nám destilát ochladí a tím "zabije" některé chutě, které pak už nejsme schopni ucítit. Soda nebo velké množství vody mají stejný účinek, jelikož nám příliš vzorek rozředí. Vodu lze však použít ve správném množsvtí a to pomocí kapátka neboli pipety. Pár kapek vody nám ve vzorku probudí květinové a ovocné tóny, ale přitom vzorek tolik nerozředí. Místo máme, sklenici taky, tak pojďme si už konečně nalít.


Jak vlastně správně degustovat

Pokud degustujete více vzorků, je lepší nalít si pouze cca 2 cl, nechceme se přece opít a navíc alkohol umrtvuje chuťové buňky. Se vzorkem ve sklenici netočíme rychle, jelikož bychom rozvířili aromata a rychleji by tak vyprchala. Točíme sklenicí pomalu kolem destilátu, tím nám vznikne na sklenici film a můžeme pozorovat, jak pomalu stéká dolů.

Barva: Určování barvy je nejlepší oproti bílému pozadí. Může nám posloužit obyčejný papír nebo látkový ubrousek. Destiláty, které nezrály příliš dlouho dobu a nebo neobsahují větší množství cukru, budou světlejší a rychleji ztečou ze stěn sklenice. Podle barvy lze I rozpoznat, v jakých sudech destilát zrál.

Aroma: Přivoníme "na dva prsty" od sklenice s pootevřenými ústy. Ucítíme tak více aromat. Poté přivoníme blíž nebo jen z boku sklenice, ucítíme pokaždé něco jiného. Při degustaci whisky můžeme cítit lehké květinové nebo ovocné aroma, u některých whisky je zase výrazné kouřové aroma. Především u skotských whisky z ostrova Islay, který je znám svou produkcí nakouřených whisek. Naproti tomu u rumů ucítíme těžší vůně, jako káva, čokoláda nebo Sherry.

Chuť: Vzorek "poválíme" v ústech delší dobu a zkoumáme, co cítíme. Pokud má vzorek vyšší obsah alkoholu, tak Vás bude štípat na rtech a v ústech. U lehčích a svěžejších destilátu musíme chutě více hledat. Můžeme u nich najít třeba sadové ovoce, slad nebo citronovou trávu. Sladší destiláty nám v ústech vytvoří spíše výrazné chutě jako káva nebo čokoláda.

Závěr: Po polknutí cítíme takzvaný finish. Ten bývá hodně rozdílný, někdy je cítit déle a někdy zase intenzivněji, může Vás hřát a nebo rychle vymizet. U destilátů, které zráli v sudech po Sherry bude finish dlouhý a intenzivní s chutěmi karamelu, kandovaného ovoce nebo kávy. U destilátů, které zráli například v sudech po Cognacu, bude finish příjemně lehký a svěží, s lehkými tóny citrusů. Cítili jste čaj, čokoládu, kouř nebo ovoce? V ústech byl výbuch chutí nebo naopak pozvolný nástup? Pocítili jste příjemné zahřátí nebo naopak vysokou štiplavost?

Vytisknout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.