Tiki, barová kultura zalitá sluncem

Tiki koktejl

Havaj, tanečnice v kokosech, tropické drinky a neskutečná pohoda. To je to, co se vám nejspíše vybaví při zaslechnutí slova „Tiki“. V následujícím článku si přečtěte z jakého důvodu se Tiki kultura těší takové popularitě, do jakých odvětví tento fenomén pronikl a kde to všechno začalo.


Vznik kultury Tiki

Tiki kultura pochází z Jižní Polynésie, Oceánie a samozřejmě i ze slavného ostrova Havaj. Význam tohoto slova pro domorodce znamená „První muž“. Ve světě je spíš vnímán jako celá kultura, která zasáhla snad do každého odvětví.

Vše začalo ve 30. letech 20. století, při plavbách amerických vojáků jižním Pacifikem. Četnost těchto plaveb dostala celou Tiki kulturu do povědomí. Prvním průkopníkem byl Don the Beachcomber, dobrodruh a veterán z druhé světové války, který procestoval celý Pacifik. Ten v roce 1936 založil Tiki bar Don the Beachcomber v Hollywoodu a odstartoval tak éru Tiki v barovém světě.

Tiki styl zasáhl nejenom gastronomii, ale taky architekturu a design v podobě ratanového nábytku a pestrých vzorů. Ovlivnil i hudbu, kde vznikl nový styl tzv. „Hapa-haole“, který se vyznačuje používání havajských slov v anglickém textu a samozřejmě i typickým nástrojem ukulele.


Tiki bar

Nejvíce ovlivněným odvětvím je už zmíněná gastronomie, a to především ta barová. Když přijdete do Tiki baru, tak vás nejvíce zaujme servis koktejlů, který je pro Tiki kulturu tak typický. Základem servisu Tiki drinků je přezdobenost a pestrost barev, které upoutají pozornost snad už z vedlejší ulice. Používají se deštníčky, pestrobarevná míchátka, a hlavně hromada ovoce, která se sype z drinku už na platě spoře oblečené servírky.

Typickým Polynéským ovocem je Noni. Vypadá jako naše brambora, ale roste na keři a po utrhnutí vydrží pouze 3 dny, proto jste o Noni zřejmě ani neslyšeli. Ale pro ozdobu na Tiki drink nemusíte jezdit až do Polynésie. Nejčastěji se používá ananas, (někdy i jako „zero waste“ sklenice), dále banán, který se vyřezává do tvaru delfína ale i exotičtější ovoce jako je mango, karambola, Buddhova ruka nebo dračí ovoce.


Tiki mug

Dalším typickým znakem těchto antioxidanty nabitých drinků je sklenice, tzv. „Tiki mug“. Jde o keramické i skleněné duté poháry nejčastěji s polynéskými motivy bohů, symbolů nebo Moai - soch na Velikonočních ostrovech. Představivost výrobců však nezná mezí, a proto se můžeme setkat s hula hula tanečnicí, kokosovým ořechem nebo lebkou. Vznikají také varianty podle slavných filmových ság jako Harry Potter, Čelisti, Marvel hrdinové, nebo hororů Vetřelec a To. Narazit můžete také na Tiki mug s motivy hvězdných válek a svůj drink tak pít ze Stormtroopera, C-3PO nebo Hvězdy smrti.


Tiki punch

Pokud vás neočaruje vzhled koktejlů, získá si vás zaručeně obsah těchto neprůhledných pohárů. Tím je totiž směs několika rumů, ovocných šťáv, sirupů a bitterů. Znakem těchto „Tiki punch cocktails“ je ovšem jejich síla a ovocná sladkost. Mezi populární koktejly patří například „Zombie“ nebo „Mai Tai“. Do těchto hrnečků radosti se používají především velice silné rumy o síle až 65 % a dolévají se velkým množstvím sladkých ovocných šťáv jako je ananasová, pomerančová nebo šťáva z dračího ovoce. Už při přivonění na vás dýchne dotyk exotiky. Po prvním doušku se okamžitě přenesete do slunných tropů, kde se za zvuků ukulele necháváte ovívat vnadnou slečnou s kokosy na hrudi nebo svalnatým do sněda opáleným mužem. Okamžitě vámi projede neskutečná pohoda, a asi právě proto jsou drinky tohoto typu tolik oblíbené po celém světě.


Legenda na závěr

Ke vzniku těchto drinků se váže jedna legenda o barmanovi, kterému konkurence stále kradla receptury. A tak aby ani jeho vlastní barmani nemohli vyzradit obsah koktejlů rozhodl se používat neprůhledné poháry z keramiky a všechny láhve zabalil do papíru a nadepsal je pouze čísly. Takže ani jeho vlastní barmani nevěděli z čeho je drink složen. Byl to sice radikální krok, ale jak se říká: „Účel, světí prostředky.“
Vytisknout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.