Martini Dry Cocktail, míchat, netřepat!

Martini dry cocktail

 Budete potřebovat

Tip: pro jemnější chuť smíchejte obě ingredience v poměru 1:1, drink tak bude chutnat zejména něžnému pohlaví.

Vybavení

Tip: důležité vybavení můžete pořídit v sadě Leopold Vienna Cocktail Mixing set

Jak si namíchat Mai Tai

  1. Míchací sklenici naplníme ledem do ¾ a přidáme gin a vermut.
  2. Poté pomocí barmanské lžičky míchejte dokud se sklenice neorosí.
  3. Výsledný koktejl přeceďte pomocí straineru a jemného barmanského sítka do sklenice.
  4. Tradiční ozdobou tohoto drinku je oliva napíchnutá na párátku a volně vložená do drinku.

Troška barmanského dějepisu

 

„Nemíchat, protřepat!“ Jedna ze snad nejznámějších filmových hlášek na světě, vyřknutá Jamesem Bondem v každém jeho filmu. Proč ale protřepat a ne promíchat, tak jak je originální receptura tohoto koktejlu? Touto otázkou se zabývá spousta barmanů, ale nejblíž odpovědi, byli asi vědci z Cambridge, kteří zjistili, že šejkováním tohoto legendárního koktejlu získáte v drinku více antioxidantů. Jde samozřejmě o minimální množství. Ale i když tento drink Britský agent MI 6 rozhodně proslavil, tak podle receptury, která zazní ve filmu se nejedná o Dry Martini Cocktail. Jedná se o jeho upravenou verzi, a to s vodkou, ginem a francouzským likérem z hroznů známým jako Vesper.

Pravý Dry Martini cocktail se údajně namíchal někdy v 19. století nejspíše v Kalifornii nebo v New Yorku. Historii tohoto koktejlu se věnuje spousta barmanských spisovatelů a historiků, ale stále se nedá přesně určit kdy vznikl, jelikož se objevuje čím dál více jeho původních verzí. Dnešní oficiální verze je poměr 2:1 (ginu ku martini), ale v historii se používaly poměry jako 15:1 nebo úpravy pomocí bitterů a různých šťáv.

Pokud si budete chtít namíchat takzvané Dirty Martini stačí přidat do koktejlu šťávu z oliv. Jako ozdobu pak vložte 3 olivy na napichovátku do sklenice.

Pokud si troufnete na Extra Dry Martini Cocktail, tak míchací sklenici vychlaďte pomocí ledu a 1 cl Martini. Vše promíchejte a vzniklou směs Martini a vody vylejte. Do „ochuceného“ ledu nalijete 8 cl vašeho oblíbeného ginu a promíchejte. Poté nalijte do sklenice.

Vytisknout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení