Martini Dry Cocktail, míchat, netřepat!

Martini dry cocktail

 Budete potřebovat

Tip: pro jemnější chuť smíchejte obě ingredience v poměru 1:1, drink tak bude chutnat zejména něžnému pohlaví.

Vybavení

Tip: důležité vybavení můžete pořídit v sadě Leopold Vienna Cocktail Mixing set

Jak si namíchat Martini Dry Cocktail

  1. Míchací sklenici naplníme ledem do ¾ a přidáme gin a vermut.
  2. Poté pomocí barmanské lžičky míchejte dokud se sklenice neorosí.
  3. Výsledný koktejl přeceďte pomocí straineru a jemného barmanského sítka do sklenice.
  4. Tradiční ozdobou tohoto drinku je oliva napíchnutá na párátku a volně vložená do drinku.

Troška barmanského dějepisu

 

„Nemíchat, protřepat!“ Jedna ze snad nejznámějších filmových hlášek na světě, vyřknutá Jamesem Bondem v každém jeho filmu. Proč ale protřepat a ne promíchat, tak jak je originální receptura tohoto koktejlu? Touto otázkou se zabývá spousta barmanů, ale nejblíž odpovědi, byli asi vědci z Cambridge, kteří zjistili, že šejkováním tohoto legendárního koktejlu získáte v drinku více antioxidantů. Jde samozřejmě o minimální množství. Ale i když tento drink Britský agent MI 6 rozhodně proslavil, tak podle receptury, která zazní ve filmu se nejedná o Dry Martini Cocktail. Jedná se o jeho upravenou verzi, a to s vodkou, ginem a francouzským likérem z hroznů známým jako Vesper.

Pravý Dry Martini cocktail se údajně namíchal někdy v 19. století nejspíše v Kalifornii nebo v New Yorku. Historii tohoto koktejlu se věnuje spousta barmanských spisovatelů a historiků, ale stále se nedá přesně určit kdy vznikl, jelikož se objevuje čím dál více jeho původních verzí. Dnešní oficiální verze je poměr 2:1 (ginu ku martini), ale v historii se používaly poměry jako 15:1 nebo úpravy pomocí bitterů a různých šťáv.

Pokud si budete chtít namíchat takzvané Dirty Martini stačí přidat do koktejlu šťávu z oliv. Jako ozdobu pak vložte 3 olivy na napichovátku do sklenice.

Pokud si troufnete na Extra Dry Martini Cocktail, tak míchací sklenici vychlaďte pomocí ledu a 1 cl Martini. Vše promíchejte a vzniklou směs Martini a vody vylejte. Do „ochuceného“ ledu nalijete 8 cl vašeho oblíbeného ginu a promíchejte. Poté nalijte do sklenice.

Vytisknout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.