Industrial Revolution – nejchutnější evoluce koktejlu Manhattan

Industrial Revolution cocktail

Neotřelý twist na klasický koktejl Manhattan, kde další vrstvu chuti staví legendární italský likér Luxardo Maraschino. Vytvořil jej barman a spisovatel odborné barmanské literatury Tristan Stephenson. Industrial Revolution je inspirován skutečným Manhattanem v New Yorku, jakožto železobetonovým symbolem průmyslové revoluce. Při jeho bádání za nejlepší chutí se soustředil zejména na vliv staření koktejlu v ocelové nádobě, jež dle jeho zjištění celému koktejlu dodala ucelenější celkově zakulacenější chuť. Pokud tedy chcete koktejl vychutnat přesně jak jej Tristan zamýšlel, tak doporučujeme všechny ingredience z 5násobit, přidat 150 ml pramenité vody a po dobu 6 týdnů uzavřít do ocelové ne však hliníkové nádoby o objemu 700 ml. Jelikož je koktejl již naředěný, tak postačí připravený a vychlazený „premix“ nalít do skleniček a užít si lahodnou nostalgii průmyslové revoluce.


Budete potřebovat

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/industrial-revolution-set-ingredienci/


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Všechny ingredience nadávkujte do připravené míchací sklenice.
  2. Míchací sklenici poté naplňte ledem tak, aby led vystupoval pár centimetrů nad hladinu.
  3. Pomocí barmanské lžíce koktejl míchejte po dobu alespoň 20 vteřin.
  4. Přeceďte koktejl do sklenice za použití straineru nebo sítka julep.
  5. Ozdobte koktejlovou třešní nebo kombinací třešně a proužkem pomerančové kůry.

Poznámky z degustace

Při testování nejlepší kombinace koktejlu Manhattan, jsme pátrali mimo jiné také v knize The Curious Bartender koktejlového investigativce a barmana z Velké Británie Tristana Stephensona. V knize jsme narazili na jeho vlastní twist pojmenován Industrial Revolution, jež chuť Manhattanu upgraduje pomocí likéru maraschino. Jelikož bádání u tohoto twistu je v jeho knize popsáno do detailu včetně konkrétních požitých ingrediencí, tak nezbývá než dodat, že tento koktejl si zaslouží místo v našem blogu. Dle našich preferencí se jedná o velmi povedenou evoluci jednoho z nejznámějších koktejlů, kterou by si žádný milovník whisky koktejlů neměl nechat ujít. Upozorňujeme, že se může stát vaší nejoblíbenější variací na Manhattan vůbec, tak jako se to stalo nám.

V koktejlu jedna ingredience podporuje druhou a kombinace výrazné žitné whisky Rittenhouse a neméně výrazného vermutu Martini Rosso je elegantně spojena 2 střiky bitteru Angostura a zejména kapkou likéru Maraschino. Ten dodá nejen druhotnou sladkost ale zejména lehký buket ovocnosti.

K servisu jsme zvolili sklenice Nachtmann Highland, vhodné k servisu na ledu a v případě, že koktejl máte již namíchaný předem, tak jako doporučuje sám Tristan Stephenson. Pokud jej však vychladíte pomocí míchací sklenice, tak můžete servírovat stejně jako Manhattan, tedy v koktejlce o objemu cca 180 ml.

Jako ozdobu zvolte vždy koktejlovou maraschino třešeň, volitelně pak také proužek pomerančové kůry. My zvolili kombinaci obojího pro svěžejší citrusové a ovocné aroma.

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.