Manhattan – barová ikona, kterou znají všichni

Manhattan cocktail

Manhattan se řadí do široké rodiny whisky koktejlů a spolu s Old Fashioned a Sazerac jeho vznik datujeme již do druhé poloviny 19. století.  Dle legendární koktejlové knihy Davida A. Emburyho z 50. let minulého století, patří Manhattan mezi 5 základních koktejlů a řadí se po bok Daiquiri, Jack Rose, Martini dry a právě Old Fashioned. Dle jedné z pověstí o původu koktejlu byl poprvé namíchán na slavnostním rautu, spolupořádaném Jennie Spencer-Churchill, matkou W. Churchilla.  Chuť Manhattnu je po použité žitné whisky řízná, avšak zakulacena sladkými bylinnými tóny použitého vermutu s lahodně nahořklým zakončením.


Budete potřebovat

Tip: Bitters jsou důležitou chuťovou vrstvou, proto si skutečně dejte záležet na poctivých střicích, tedy pořádném trhnutí s lahvičkou Angostury. My přidali 4 střiky a koktejl tak získal silnou a harmonickou chuť.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/manhattan-set-ingredienci/


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Žitnou whisky, vermut a bitters nadávkujte do připravené míchací sklenice.
  2. Míchací sklenici poté naplňte ledem tak, aby led vystupoval pár centimetrů nad hladinu.
  3. Pomocí barmanské lžíce koktejl míchejte po dobu alespoň 20 vteřin.
  4. Přeceďte koktejl do sklenice za použití straineru nebo sítka julep.
  5. Ozdobte koktejlovou třešní vložením i sestopkou přímo do sklenice.

Poznámky z degustace

Manhattanu jsme dali pořádnou porci času, jelikož skýtaných kombinací použité žitné whisky a vermutů je skutečně nekonečné množství. Naše testování zahrnovalo whisky Buleit Rye a Rittenhouse. Ve vermutech pak padla volba na italské Martini Rosso a francouzský Dolin s Dubonnet rouge.

Jako nejvíce vyvážená varianta, nám lahodila kombinace whisky Bulleit Rye a vermutu Dubonnet.

Rittenhouse svou výraznou chutí, která je pro většinu koktejlů žádoucí, přebíjel použité vermuty. Stejně tak Martini je známé svým kořeněným projevem, který je v Manhattonu spíše kontraproduktivní. Oba tyto výrazné komponenty do sebe zapadají v koktejlu Industrial Revolution, kde svůj díl chuti vtiskne také výrazně aromatický likér Maraschino.

Testovali jsme také s vermutem Dolin, jež je do koktejlů jako stvořený. A ač má perfektní suchý chuťový profil, tak právě suchost je to, pro co již v Manhattonu není místo. Proto jej daleko více oceníte v koktejlech jako Martinez nebo Vieux Carré.

Velmi důležitou složkou je bitter Angostura, bez kterého by tento koktejl jednoduše nemohl existovat. Je důležité nadávkovat poctivé klidně i 4 střiky, jinak celý koktejl může působit planým dojmem, protože jak známo bitters funguje v koktejlech stejně jako sůl v pokrmech.

Na koktejl Manhattan vzniklo bezpočet twistů. Mezi ty nejchutnější, které můžeme směle doporučit, řadíme Black Manhattan nebo Industrial Revolution.

Skleničku můžete zvolit jednoduchou kupetku Pralines, na kterou jsme vsadili i my. Nicméně tradiční skleničku můžete zvolit jakoukoli martini sklenici s objemem kolem 200 ml.

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.