Sazerac – praotec všech koktejlů

Sazerac Cocktail

Sazerac je považován za nejstarší koktejl vůbec. Svůj název pojmul od původní základní ingredience, jíž byl koňak Sazerac de Forge et Fils, který byl do New Orleans, domova koktejlu Sazerac, dovážen z Francie. Na konci 18. století však evropské vinice takřka zdecimovala mšice fyloxera a společnost Sazerac byla nucena přeorientovat svoji výrobu na žitnou whisky, kterou vyrábí dodnes. Koktejl tak můžete míchat jak z koňaku, tak z žitné, které však nejsou jedinou nedílnou součástí. Tou jsou již od počátku také bitter vyvinutý lékárníkem Antoinem Peychaudem a anýzový likér dnes nejčastěji absint.


Budete potřebovat

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/sazerac-set-ingredienci/


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Sklenici old fashioned umístěte alespoň 15 minut předem do mrazničky.
  2. Do míchací sklenice vložte kostku třtinového cukru a přidejte 2 střiky Peychaud’s bitter a 1 střik Angostura bitter.
  3. Plochým koncem barmanské lžíce kostku rozdrťte na co nejjemnější konzistenci. (Tento krok si můžete usnadnit přidáním 7 ml třtinového sirupu namísto kostky cukru)
  4. Přidejte 30 ml koňaku a 30 ml žitné whisky.
  5. Míchací sklenici doplňte ledem cca do poloviny a začněte míchat.
  6. Míchejte po dobu alespoň 30 vteřin.
  7. Vyjměte sklenici old fashioned z mrazničky a nadávkujte 1 barovou lžící absintu. Se sklenicí otáčejte tak, aby se absint rozlil po celém vnitřním povrchu sklenice.
  8. Do míchací sklenice vložte cedník a s jeho pomocí koktejl přelijte do old fashioned sklenice.
  9. Pomocí škrabky uloupněte plátek kůry, který nad koktejlem vymáčkněte tak, aby se uvolnily olejnaté silice.
  10. Kůru položte na okraj nebo vhoďte přímo do koktejlu.

Tip: Aplikaci absintu do sklenice si můžete usnadnit pořízením rozprašovače naplněným absintem. Na každý koktejl postačí 2-3 vstříknutí.


Poznámky z degustace

Tak jako řada dalších koktejlů, tak i Sazerac má několik různých způsobů, jak je možné jej namíchat. Oficiální receptura kombinuje pouze koňak, cukr, anýzový likér a Peychaud’s bitter. Tato kombinace je říznější s menší hloubkou oproti moderní variantě kombinující oba destiláty.

Po několika pokusech na zaručeně nejlepší Sazerac jsme dospěli k variantě, té za nás nejlepší, kombinující stejný poměr koňaku v našem případě Hennessy VS a žitné whisky Rittenhouse Rye, 2 dashů Peychaud’s bitter a 1 dash Angostura bitter. Angostura přidává další vrstvu chuti a na dávkování bitterů si dejte opravdu záležet, je nezbytné přidat poctivý střik, stejně tak u Peychaud’s.

Absint jsme zvolili francouzský Absente, ale s klidem můžete použít i českého Žufánka nebo anýzový likér Pastis. Chuť této kombinace je zatraceně pitelná, větší podíl žitné celý koktejl uhlazuje a dává prostor k objevování chuťových nuancí tohoto koktejlu.

Pro servis koktejlu jsme si zvolili naše oblíbené degustační sklo Rastal Teku 190 ml, které koktejlu sedne jako ulité. Dalšími vhodnými sklenicemi jsou RCR Melodia o objemu 230 ml a pro milovníky luxusu sklenice Zwiesel Glas Echo 200 ml.

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.