Domácí výroba ledu

Ledové formy

Pokud máte rádi míchané koktejly nebo jednoduše milujete jakýkoliv nápoj doplněný o led, tak jste jistě narazili na problém jak zajistit dostatečné množství ledu v potřebné kvalitě.

Míchané koktejly jsou na ledu přímo závislé a nelze bez něj připravit téměř žádný drink. Následující článek popíše  tipy a triky pro jeho tvorbu a zpracování.

Sáčky na led

Formy na led existují v mnoha provedeních a těmi asi nejjednoduššími a cenově nejdostupnějšími jsou sáčky na led. Jednorázové sáčky jednoduše naplníte vodou a umístíte v horizontální poloze do mrazničky. Poté stačí pár hodin počkat a můžete začít loupat. Ve velkém množství je však loupání pracné a negativem je také velké množství odpadu z jednorázových sáčků. Řešením mohou být silikonové a plastové formy.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/alufix-sacky-na-ledove-kostky-280-ks/

Silikonové formy na led

Silikonové formy mohou být ideálním řešením. Je s nimi snadná manipulace a také vyloupávání probíhá často velmi jednoduchým vytlačením ledu a díky poddajnosti silikonu kostky ochotně vyskočí ven. Nejvhodnějším materiálem je pak patinový silikon, který má nižší přilnavost.

Doporučujeme vybírat formy obsahující pevnou podložku vyrobenou z plastu nebo nerezu, která zabraňuje nechtěnému průhybu při vkládání do mrazničky a tím nechtěnému rozlití.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/lekue-velka-silikonova-forma-na-led/

Výborným řešením jsou také formy s vestavěným zásobníkem, kam připravený led uskladníte a nedocházelo k přenosu pachů z mrazničky.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/lekue-ice-box-nadoba-a-forma-na-led-v-jednom/

Formy na tvorbu velkých kostek ledu

Samostatnou kapitolu si pak zaslouží formy na velké kostky ledu. Mnoho milovníků koktejlů nedá dopustit na velké kostky ledu, jelikož se pomaleji rozpouštějí a ve sklenici vypadají daleko elegantněji.

Existuje celá řada forem, které vám zajistí vytvoření velkých krychlí, koulí nebo dokonce diamantů a dalších tvarů.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/cilio-forma-na-velke-ledove-koule-2-ks/

Výrobníky ledu

Další možností, jak vytvořit dostatečné zásoby ledu jsou elektrické výrobníky. Na trhu se můžete setkat s nepřeberným množstvím výrobců, a tak se zde o nich nebudu rozepisovat. Důležité je si určit o jaký typ ledu máme zájem. Na trhu dominují dva principy lišící tvarem produkovaných kostek ledu.

Prvním a nejběžnějším typem je led ve tvaru malých kuželů. Výhoda tohoto řešení tkví zejména v rychlosti, za jakou se vyprodukuje jedna dávka a také široký výběr výrobců.

Druhým je pak tvar malých kostek. Kostky v tomto tvaru mají výhody elegantnějšího vzhledu ve sklenici. Také se díky velikosti déle rozpouští. Nutno je však dodat že tvar není dokonalý a je dán možnostmi technologie. Tvar kostek je mírně zkosený a z jedné strany tvořen prohlubní.

Je zde i třetí možnost a tou je pořízení kombinované lednice s již integrovaným výrobníkem ledu vytvářející jak kostky, tak velmi oblíbenou ledovou tříšť.

Ledová tříšť

Ledová tříšť má mnohostranné využití jak u servisu nápojů a koktejlů, ale také v kuchyni, kde se využívá pro udržení čerstvosti ryb nebo například masa.

Nejjednodušším řešením, jak si ledovou tříšť vyrobit je použití ručního drtiče na led. Jde o jednoduchý mlýnek, do kterého se z vrchu nasype led kostkový a po několikerém zatočení kličkou do spodní nádoby padá hotový drcený led.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/leopold-vienna-rucni-mlynek-na-led/

Dalším řešením je pak zakoupení elektrického přístroje. Ty mohou pracovat buďto na stejném principu jako ruční mlýnek pouze lidská síla je nahrazena elektromotorkem anebo se nabízí použití přímého výrobníku tříště v podobě jakou mají již zmiňované automatické výrobníky ledu.

V neposlední řadě je také možnost použití pytlíku z odolného materiálu, do kterého jednoduše vložíte ledové kostky a za použití dřevěné paličky, například paličky na maso, rozklepete na jemnou ledovou drť.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/bar-professional-lewis-bag-pytlik-na-drceni-ledu-27x22-cm/

Kupovaný led

Poslední možností je pak použití kupovaného ledu. V některých supermarketech nebo typicky na benzinových stanicích se můžeme setkat se sáčky s již připraveným ledem ať kostkovým nebo ledovou tříští o různých hmotnostech. Výhodou tohoto řešení je stálá kvalita, samozřejmě pokud distributor i prodejce dodrží standardy správného skladování. Zde je pak nevýhoda nasnadě jelikož není nic otravnějšího než se snažit rozbít přimrzlé kostky ledu na použitelné části.

Ruční opracování velkých kvádrů ledu

Základem je připravit si ledový blok. To lze například za pomocí polystyrenových termoboxů nebo jakékoliv jiné nádoby z poddajného materiálu, aby nedošlo k poškození nádoby vlivem mrznutí a následnému roztažení ledu. Velikost nádoby přizpůsobte možnostem umístění do vaší mrazničky.

Po zmrznutí je led potřeba naporcovat a opracovat. Položte si blok ledu na pevnou protiskluznou podložku. K tomu může posloužit i klasická kuchyňská utěrka nebo lépe protiskluzová gumová podložka. Poté si led přidržte pomocí teplu nevodivé rukavice nebo utěrky a naporcujte pomocí zoubkového nože na pečivo. Výsledné kvádry lze jednoduše do opracovat pomocí speciální vidličky nebo sekáčku na led.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/bar-professional-sekacek-na-led/

Výbornou pomůckou jsou takzvané Ice Press fungující na principu kde za pomocí odebírání povrchové teploty a tlaku dochází k postupném odtávání bloku do požadovaného tvaru například koule, diamantu, krychle nebo i složitějších tvarů jako je ananas. Celý systém se skládá z dvou oddělených částí s invertovanou formou v požadovaném tvaru, vyrobených z hliníku nebo mědi. Tyto materiály nejlépe vedou teplo, a tak celý proces urychlují.

Výroba vlastních velkých ledových kostek je pro skutečné fajnšmekry a získané tvary z opracování vypadají ve sklenici skutečně elegantně a originálně. Co však tyto velké kostky a led obecně pozvedá ještě na vyšší úroveň je vytvoření křišťálově čirého ledu.

Sekání ledu

Jak vytvořit čirý led

Výroba čirého ledu není až taková alchymie, jak by se mohlo na první pohled zdát. Důležité je pochopit princip, díky kterému lze čirého ledu docílit. V podstatě jde o zabránění promrzání požadovaného ledu ze všech stran, které způsobuje koncentraci minerálů a bublinek uvnitř kostky a tím i typické bílé zbarvení. Na výrobu použijte čerstvě převařenou ještě horkou vodu. Tu jednoduše nalijete do formy nebo nádoby na monoblok, kterou zaizolujte ze všech stran kromě horní. Tím dochází k jednosměrnému promrzání směrem dolů a tím k zatláčení nečistot, minerálů a bublinek vzduchu ke dnu nádoby. Důležité také je umístit do nádoby vložku, kde se může soustředit ne zmrznutá voda. Po zmrznutí postačí led vyndat z nádoby a začít opracovávat do požadovaných tvarů.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/clear-ice-box-forma-na-cire-ledove-kostky-6-ks/

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.