Espresso Martini, elegantní předchůdce křídel

1666177127704

Historie Espresso Martini, někdy známého také jako Vodka Espresso, sahá ke konci 80. let do baru Fred's Club v Londýně, kde jej vytvořil barman Dick Bradsell na základě koktejlového požadavku zákaznice, jež měla prohlásit "Wake me up, and then fuck me up." Doslovný překlad v tomto případě jistě není zapotřebí. U nás i ve světě získává na popularitě v posledních několika letech s rozmachem malých pražíren a na základě všeobecného povědomí, jak má správně chutnat kvalitně připravená káva. Chuť spojující dokonale připravené espresso se špičkovým kávovým likérem a vodkou má nesporné stimulační účinky, a navíc delikátní chuť. Připravit si jej můžete jako startovací koktejl na vaší párty nebo jako digestiv po lahodné večeři.


Budete potřebovat

Tip: Místo vodky lze použít také třtinový rum nebo koňak. S těmito bázemi bude mít koktejl ještě plnější chuť a citelné tóny dubového sudu, ve kterém daný destilát stárnul. Experimentovat můžete také s vodkami a vyzkošet například vanilkovou vodku Absolut.


Vybavení

Tip: Na Espresso Martini doporučujeme skleničky Pralines českých skláren Crystalex.


Jak si namíchat

  1. Do shakeru přidejte všechny ingredience.
  2. Shaker doplňte ledem cca do poloviny.
  3. Protřepejte po dobu alespoň 15 vteřin.
  4. Přeceďte drink do sklenice.
  5. Krémovou pěnu, která se vytvoří na povrchu koktejlu ozdobte několika kávovými zrnky.

TIP: místo sirupu můžete přidat lžičku cukru muscovado, který má sladkou karamelovou chuť po melase ponechané v krystalcích cukru. Koktejlu dodá karamelový nádech.


Poznámky z degustace

Tradičním likérem pro přípravu espresso martini je ikonická mexická Kahlúa. My testovali s australským likérem Mr. Black, který je méně sladký a připravovaný metodou cold brew. Proto je také doporučené množství sirupu optimální. Při použití sladší Kahlúy můžete sirupu dát méně, nebo použit klasický simple sirup složený z 1 dílu vody a 1 dílu cukru.
Také objem destilátu můžete upravovat dle svých preferencí. Oficiální receptura dle IBA obsahuje 50 ml vodky oproti námi doporučeným 30 ml, které z koktejlu dělají nebezpečně pitelnou záležitost. Vsadili jsme na osvěčenou lotyšskou vodku stolichnaya, se kterou v koktejlech nemůžete sáhnout vedle.

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.