Singapore Sling - asijský koktejl s britskou koloniální stopou

Singapore sling

Singapore Sling, jak již jeho název napovídá, pochází ze Singapuru z tamního hotelu Raffles, kde jej vytvořili arménští bratři Sarkiesovy již koncem 19. století. Dnes široce přijímaná receptura pak byla ustanovena někdy mezi lety 1900 - 1915 barmanem čínského původu Ngiam Tong Boonem. Jednalo se o nápoj narůžovělé barvy v tehdejší době určený především ženám, pro které bylo pití alkoholických nápojů na veřejnosti zapovězeno. A právě barva koktejlu kolemjdoucím evokovala popíjení nealkoholického punče. Pojmenování nápojů z koktejlové rodiny slingů je nejpravděpodobněji odvozeno z německého slova schlingen, což znamená pít rychle nebo jednoduše hltat. Koktejl samotný je symbolem britského kolonialismu, na nějž odkazují jednotlivé ingredience v čele s ginem, ale hlubší symboliku představují příběhy žen, které usilovaly o svobodu konzumovat alkohol jako sobě rovné.


Budete potřebovat

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/singapore-sling-set-ingredienci/


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Do shakeru si odměřte 50 ml ginu25 ml Heering10 ml triple sec10 ml DOM Benedictine50 ml ananasové šťávy20 ml limetové šťávy10 ml grenadiny a přidejte 1 střik bitters Angostura.
  2. Shaker poté naplňte ledem tak, aby led vystupoval nad hladinu.
  3. Uzavřete shaker a šejkujte po dobu alespoň 15 vteřin.
  4. Sklenici hurricane si naplňte ledem až po okraj.
  5. Koktejl do sklenice přeceďte.
  6. Jelikož se jedná o tiki koktejl, tak se nebojte otevřít fantazii a koktejl doslova přezdobte spoustou ovoce. Použít můžete plátek pomeranče nebo měsíček ananasu. Tradičně se pak koktejl zdobí i nakládanými maraschino třešněmi například napíchnuté na paraplíčku nebo napichovátku.

Poznámky z degustace

Singapore sling patří do populární skupiny tiki koktejlů, které se vyznačují vyšším obsahem alkoholu a výraznou chutí ovoce a koření. Koktejl má bohaté ovocné tóny, ketré si s chutí vychutnáte na pláži či u bazénu. Singapore Sling je jedním z koktejlů, které ač mají poměrně jasně definované vstupní ingredience, tak jejich poměr se v různých barmanských interpretacích značně liší. Například dle Mezinárodní barmanské asociace se do koktejlu přidává dokonce 150 ml anansové šťávy a jiné jsou také poměry jednotlivých destilátů a likérů. My však vsadili na moderní pojetí, které je plné chuti, kde každá z ingrediencí zanechává jasný otisk a při popíjení můžete jednotlivé ingredience identifikovat. U ginu jsme vsadili na britský Tanqueray pro jeho specifickou výraznou chuť, kterou ani množství ovocných ingrediencí neskryje. Likéry Heering a Benedictine jsou pro koktejl klíčové a v podstatě nenahraditelné. U pomerančového likéru se nemusíte bát vyzkoušt jak sušší Tripl sec například Cointreau, tak likér curacao jež místo neutrálního destilátu používá jako nosič chuti brandy. Pro servis zvolte nejlépe klasickou sklenici hurricene o objemu 450 ml, jež má tvar přesýpacích hodin a pro plážové tiki koktejly je typická. My zvolili sklenici slovenských skláren Rona, jež má čistý design, který nenarušují žádné švy ani spoje.

Vytisknout
Jaroslav KolářObchodní manažer plnásklenice.cz, milovník nových chutí a trendů. Nadšený degustátor a inovátor zavedených pořádků, s více než 10 letou praxí v oblasti nápojů a gastronomie.