Míchací sklenice jako základ domácího baru
Profesionální barmani používají celou řadu barmanského vybavení, které se může zdát pro domácí míchání koktejlů nepodstatné. Ale co taková míchací sklenice? Ač se může zdát, že si jednotlivé složky můžete smíchat například přímo ve sklenici, tak pro dokonalou chuť je použití míchací sklenice důležitější, než si možná myslíte.
Proč koktejl míchat, když mám shaker?
Dnes již kultovní otázka protřepat nebo míchat má poměrně jasná pravidla a typy koktejlů, na které jednu či druhou metodu použít. Nejprve si krátce odůvodníme použití shakeru:
- Ochlazení: v první řadě je to ochlazení. Žádný koktejl se bez ledu neobejde a shaker to dokáže ze všech metod nejefektivněji, kdy třepání už během 10 vteřin koktejl díky intenzivnímu kontaktu s ledem vychladí na požadovanou teplotu. Do koktejlu se tímto procesem přenese více rozpuštěné tekutiny než v případě míchání.
- Spojení jinak nesmíchatelných složek: Ingredience s různou hustotou, typicky ovocné šťávy, smetana, nebo dokonce bílek, se s koktejlovou bázi pouhým promícháním nespojí.
- Provzdušnění: Protřepáním koktejlu se do výsledného nápoje dostává vzduch, jež na povrchu servírovaného koktejlu dokáže vytvořit krémovou pěnu. Toho se využívá při přidání vaječného bílku nebo aquafaby, kdy se koktejl protřepává takzvaně na sucho „dry shake“ bez přidání ledu. Ten se přidá ve druhé fázi pro dokonalé vychlazení napěněné směsi.
Proč mícháme koktejly v míchací sklenici
- Koktejl obsahuje pouze alkoholické složky – koktejly jako Negroni, Martinez, Manhattan nebo Martini Dry jsou typickými zástupci tohoto segmentu, jejich ingrediencemi jsou pouze báze, likéry a bittery.
- Ředění a chlazení – koktejl se mícháním v míchací sklenici naředí díky většímu kontaktu ledu s tekutinou, ne však tak intenzivně jako v případě šejkování, jelikož kov je daleko lepším vodičem tepla. Výsledkem je hedvábná konzistence a chuť koktejlu.
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/libbey-carats-michaci-sklenice-0-75-l/
#produkt# https://www.plnasklenice.cz/leopold-vienna-barmanska-sada-cocktail-mixing-set--5-ks/
Hlavní specifika míchácí sklenice
JE ROBUSTNÍ A STABILNÍ
Tělo sklenice je vyrobeno z pevného silnostěnného skla, se silným dnem. To zajišťuje maximální stabilitu. Některé typy sklenic mají také praktickou nohu, která umožňuje sklenici levou rukou přidržovat pouze za stopku, jež při míchání není exponovaná ruce a tím i dalšímu teplu, které by mohlo drink ředit.
ZAJIŠŤUJE TEPELNOU IZOLACI NÁPOJE
Silnostěnné sklo zajišťuje maximální izolační vlastnosti. Sklo oproti kovu použitému v shakeru není ideálním vodičem, a tak koktejl vychladíte bez zbytečného ředění.
ROVNÉ STĚNY
Zde se hodí dodat, že tato vlastnost jistě není výhradou všech míchacích sklenic, nicméně drtivé většiny ano. Rovné stěny umožnují hladký pohyb barmanské lžičky po vnitřní straně sklenice a tím rozpohybovaní tekutiny s ledem.
ŠIROKÉ HRDLO VHODNÉ PRO UMÍSTĚNÍ STRAINERU
Po vychlazení nastává klíčový moment, kdy koktejl přemísťujeme z míchací sklenice do skleničky, ve které bude koktejl servírovaný. Zpravidla se tyto koktejly, souhrnně označované jako short drinky nebo krátké koktejly, míchané v míchací sklenici následně servírují bez ledu do skleniček na stopce. K odcezení ledu od výsledného nápoje slouží barmanský cedník, neboli strainer, a to jak Hawthorne tak Julep. Oba typy pohodlně můžete do míchacích sklenic umístit a s jejich pomocí nápoj od ledu oddělit.
PRAKTICKÁ VÝLEVKA
Posledním ale možná tím nejdůležitějším je integrovaná nálevka na hrdle sklenice. Ta umožňuje snadné nadávkování koktejlu do připravené skleničky bez obav z jeho rozlití.
Jak správně míchat
- Všechny tekuté přísady koktejlu nadávkujte do míchací sklenice a přidejte led tak, aby těsně nad hladinou vytvořil mírný kopec. S ledem určitě nešetřete. Tání ledu by pak bylo příliš rychlé, a naopak velké množství ledu váš koktejl nenaředí do požadovaného objemu. Míchání po dobu 30 sekund naředí váš koktejl cca o 30 ml.
- Barmanskou lžíci s kroucenou rukojetí umístěte mezí prostředníček a prsteníček a z opačné strany přidržujte pomocí boční strany palce.
- Barmanskou lžíci zasuňte do míchací sklenice tak, aby její zadní strana, zasunuta úplně ke dnu, klouzala podél vnitřní strany sklenice.
- Lžíci lehkým úchopem nechte prokluzovat mezi prsty a točte jí po dobu 30 vteřin. Ovládání barmanské lžíce by mělo probíhat pouze pomocí zápěstí a nikoli celé paže. Správné provedení poznáte jednoduše tak, že uslyšíte pouze ševelení ledu ve sklenici, nikoliv cinkání hranou lžíce o sklenici.
Pokud vám ze začátku bude připadat míchání neohrabané a budete cítit mírnou frustraci, že vám práce nejde od ruky, tak si nedělejte starosti. Jednoduše je potřeba, tak jako u ostatních dovedností, chvilka tréninku. Stačí každý den pár minut cvičit, například za pomoci sklenice naplněné vodou, pro vybudování svalové paměti a zdokonalení motorických schopností. Brzy ucítíte, že váš úchop bude přirozenější a pohyb plynulejší. Jak se říká cvičení děla mistra.
Potřebuji skutečně míchací sklenici?
Za nás rozhodně ano. Připravovat pomocí doporučených nástrojů je skutečně důležité. Zajistí vám to konstantní a vždy výborný chuťový zážitek. Samozřejmě si můžete vytvořit Manhattan také v shakeru, jeho textura však bude ovlivněna šupinkami ledu a jeho konzistence bude více naředěná.
Míchací sklenice je zkrátka základní položkou jakéhokoliv baru, a to i toho domácího. Za cenu okolo 500 korun se jedná o dobrou investici do kvalitně připraveného nápoje, který vám i vašim přátelům dokáže zpestřit večer. Velkou výhodou je také, že při přípravě budete vypadat skutečně cool.