Oslavte 13. května Světový den koktejlů
Oslavte jeden z nejvýznamnějších svátků pro milovníky kvalitního pití – Světový den koktejlu, který každoročně slavíme 13. května. Tento den připomíná umění míchání koktejlů a jejich nezaměnitelnou roli v kulturní historii. Koktejly se staly nedílnou součástí společenských událostí stejně jako soukromé zábavy. A ať už máte rádi klasické koktejly jako Manhattan, Cosmopolitan případně Piña Coladu nebo dáváte přednost novým trendům, tak Světový den koktejlu je příležitostí, jak oslavit vznik této pro nás a jak doufáme i pro vás důležité součásti historie. Každý připravený koktejl je příležitostí objevovat nové chuťové zážitky a malou oslavou pro každého, kdo si tyto pestrobarevné sklenice plné chuti zamiloval. Zjistěte, co stálo za vznikem tohoto svátku a koktejlů obecně a nechte se inspirovat a také si připravte lahodný koktejl klidně i z pohodlí vašeho domova.
STRUČNÁ HISTORIE
Ve světě koktejlů je ve všeobecnosti velká řada událostí, které nemají přesně specifikovaný datum vzniku nebo je původní zmínka či složení koktejlu tak nějak v mlze. Zda má na tomto faktu svou zásluhu podstata tohoto odvětví, jež tkví v konzumaci alkoholických nápojů se můžeme pouze dohadovat. Co však víme naprosto přesně je den, kdy poprvé bylo veřejně definováno slovo Cocktail a tím dnem je 13. květen roku 1806.
Vše začalo o pár dnů dříve výtiskem newyorského plátku The Balance and Columbian Repository, kde jistý politický kandidát bilancoval nad prohranými volbami ve státu New York slovy "720 grogů z rumu, 17 grogů z brandy, 32 gin slingů, 411 sklenic bitters a 25 cocktailů a zisk z voleb žádný". Redaktor tohoto časopisu následně obdržel dopis od čtenáře, který se podivoval právě nad do té doby neznámým pojmem Cocktail slovy "Pane, jsem na světě již pěknou řádku let, ale o koktejlu jsem jakživ neslyšel". Redaktor jeho slova otiskl dne 13. května 1806 spolu s poměrně jasnou definicí "Koktejl – posilující nápoj složený z jakékoliv lihoviny, vody, cukru a bitters". Pro zkušeného koktejlistu není podobnost s drinkem Old Fashioned náhodná, tento koktejl byl dříve pojmenován jednoduše Whisky Cocktail a pod jeho chutí si tak dokážete představit skutečnou historii tohoto, pro nás tak milovaného, odvětví.
PŘIPRAVTE SI KLASIKCKÉ KOKTEJLY
Old Fashioned
Budete potřebovat
- 5 cl bourbonu
- 2 střiky Angostura Bitters
- kostka cukru
- pomerančová kůra
- led
Vybavení
Jak si namíchat
- Do sklenice typu old fashioned vložte kostku cukru.
- Na kostku cukru vstříkněte 2 dashe (střiky) Angostury bitters.
- Uchopte barmanskou lžíci a pomocí drtícího konce kostku rozdrťte, dokud se neutvoří „kašička“.
- Poté nalijte 5 cl destilátu a dosypte ledem.
- Pomocí barmanské lžičky důkladně promíchejte, dokud se složky nespojí a led částečně neroztaje.
- Poté uchopte proužek pomerančové kůry a vstříkněte silice na drink. To mu dodá lehce na svěžesti. Kůru vhoďte do drinku.
Ukázat celý recept na koktejl Old Fashioned
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/koktejlova-sada-old-fashioned/
Manhattan
Budete potřebovat
- 60 ml žitné whisky
- 30 ml sladkého červeného vermutu
- 4 střiky Angostura bitters
- led
- Koktejlové maraschino třešně se stopkou
Vybavení
- Sklenice cca 180 ml typu miska nebo na martini
- míchací sklenice
- barmanská lžíce
- julep cedník nebo Hawthorne cedník
- odměrka
Jak si namíchat
- Žitnou whisky, vermut a bitters nadávkujte do připravené míchací sklenice.
- Míchací sklenici poté naplňte ledem tak, aby led vystupoval pár centimetrů nad hladinu.
- Pomocí barmanské lžíce koktejl míchejte po dobu alespoň 20 vteřin.
- Přeceďte koktejl do sklenice za použití straineru nebo sítka julep.
- Ozdobte koktejlovou třešní vložením i sestopkou přímo do sklenice.
Ukázat celý recept na koktejl Manhattan
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/manhattan-set-ingredienci/
Margarita
Budete potřebovat
- 5 cl tequily
- 2 cl pomerančového likéru
- 2 cl limetové šťávy
- limetka
- sůl
- led
Vybavení
Jak si namíchat
- Nejprve si připravte sklenici, na které si vytvoříte takzvanou solnou krustu. Pomocí 1/8 limety přejeďte po hraně sklenice a poté namočte do soli a to tak, že nasypete sůl na talíř a jemně s ní pootočíte „nalimetovanou“ hranou. Do sklenice lehce bouchňete, aby opadala přebytečná sůl.
- Šejkr naplňte do ¾ ledem a nadávkujte všechny suroviny.
- Řádně vyšejkujte.
- Drink přelijte do sklenice přes jemné barmanské sítko, aby v koktejlu nezůstaly ledové šupinky vzniklé šejkováním.
- Margaritu ozdobte osminkou limety.
Ukázat celý recept na koktejl Margarita
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/koktejlova-sada-margarita/
Piña Colada
Budete potřebovat
- 6 cl bílého rumu
- 2 cl vysokoprocentní nebo kokosové smetany
- 8 cl ananasového džusu
- 2 cl kokosového sirupu
- led
- koktejlové třešně
Vybavení
- sklenice na koktejly Hurricane o objemu 350-400 ml
- šejkr
- odměrka
- formy na led
- napichovátka
Jak si namíchat
- Šejkr naplníme do ¾ ledem a nadávkujeme všechny suroviny.
- Důkladně vyšejkrujeme, aby se vytvořila typická krémová pěna.
- Drink naservírujeme bez cezení přímo do sklenice.
- Ozdobit jej můžeme měsíčkem ananasu s koktejlovou třešní a horizontálně rozříznutým listem z ananasu, to vše spojené napichovátkem. Pěkná ozdoba je též měsíček pomeranče na napichovátku s koktejlovou třešní.
Ukázat celý recept na koktejl Piňa Colada
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/koktejlova-sada-pina-colada/
Cosmopolitan
Budete potřebovat
- 40 ml citronové vodky
- 30 ml brusinkového džusu
- 20 ml pomerančového likéru Triple Sec
- 10 ml limetové šťávy
- citronová kůra na ozdobu
- led
Vybavení
Jak si namíchat
- Do shakeru odměřte všechny ingredience.
- Přidejte led cca do poloviny shakeru a pevně uzavřete.
- Vyšejkujte po dobu cca 10 vteřin.
- Přeceďte koktejl do připravené sklenice, nejlépe i přes barmanské sítko, zabraňující propadnutí šupinek ledu vzniklých šejkováním.
- Pomocí škrabky uloupněte plátek citronové kůry a vymáčkněte silice na drink.
- Citronovou kůru vhoďte volně do drinku nebo umístěte na okraj sklenice.
Ukázat celý recept na koktejl Cosmopolitan
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/koktejlova-sada-cosmopolitan/
Singapore Sling
Budete potřebovat
- 50 ml ginu
- 25 ml třešňového likéru Heering
- 10 ml pomerančového likéru triple sec
- 10 ml likéru DOM Benedictine
- 40 ml ananasové šťávy
- 20 ml limetové šťávy
- 10 ml grenadiny
- 1 střik Angostura bitters
- led
- koktejlové třešně na ozdobu
Vybavení
- Sklenice typu hurricene o objemu cca 450 ml
- třídílný shaker případně dvoudílný shaker doplněný o barmanské sítko
- odměrka
- dekorační paraplíčko
Jak si namíchat
- Do shakeru si odměřte 50 ml ginu, 25 ml Heering, 10 ml triple sec, 10 ml DOM Benedictine, 50 ml ananasové šťávy, 20 ml limetové šťávy, 10 ml grenadiny a přidejte 1 střik bitters Angostura.
- Shaker poté naplňte ledem tak, aby led vystupoval nad hladinu.
- Uzavřete shaker a šejkujte po dobu alespoň 15 vteřin.
- Sklenici hurricane si naplňte ledem až po okraj.
- Koktejl do sklenice přeceďte.
- Jelikož se jedná o tiki koktejl, tak se nebojte otevřít fantazii a koktejl doslova přezdobte spoustou ovoce. Použít můžete plátek pomeranče nebo měsíček ananasu. Tradičně se pak koktejl zdobí i nakládanými maraschino třešněmi například napíchnuté na paraplíčku nebo napichovátku.
Ukázat celý recept na koktejl Singapore Sling
#produkt#https://www.plnasklenice.cz/singapore-sling-set-ingredienci/