Whisky sour, po práci ideálně 2x

Bez názvu

Koktejl na bázi whisky, který znali už námořníci v 18. století.


Budete potřebovat

  • 5 cl whisky
  • 2-3 cl cukrový sirup
  • 3 cl citronová šťáva
  • pomerančová kůra
  • koktejlová třešeň

Vybavení

  • sklenice na whisky typu Old Fashioned o objemu 300-400 ml
  • shaker
  • led do shakeru
  • velká ledová kostka - na servis
  • odměrka

Jak si namíchat

  1. Příprava probíhá v šejkru, který naplníme do ¾ ledem.
  2. Nadávkujeme 4cl oblíbeného destilátu, přidáme 1cl cukrového sirupu a 2cl citronové šťávy.
  3. Vše řádně vyšejkujeme.
  4. Nalijeme pomocí straineru do whiskovky s ledem.
  5. Ozdobíme koktejlovou třešinkou, napíchnutou společně s plátkem pomerančové kůry.

Troška barmanského dějepisu

Historie tohoto svěžího drinku sahá až do 18. století k britským námořníkům. Ti si jako lék na kurděje míchali jakýkoliv dostupný alkohol s cukrem a ovocem a ukládali jej do sudů. To nezní moc jako mixologie co? Ale posloužilo to jako základ koktejlů s názvem Soury. První písemná zmínka je z hotelového baru v Torontu z roku 1856. Proč je tento drink vlastně tak známý?
Je známý díky 1. barmanské příručce od Jerry Thomase, takzvaného „Profesora“, z roku 1862. Proto se dostal do podvědomí spoustě barmanům, jelikož tato knížka je považována za barmanskou bibli. Ale známý je taky díky Ernestu Hemingwayi a Francisu Scottovi Fitzeraldovi, kteří po cestě do hotelu ve Francisově kabrioletu zmokli a šli to spláchnout právě whisky sourem. Barman v roce 1951 vzpomínal, kdy Ernest Hemingway zvládnul dvacet whisky sourů a poté šel znovu pracovat. Podobnému kousku se pokusil přiblížit i herec Leonardo DiCaprio ve filmu Tenkrát v Hollywoodu. Ten se ale dostal pouze k číslu 8.
Jeho oblíbenost jde ruku v ruce s jeho jednoduchostí. Whisky, cukr, citronová šťáva, tato kombinace jej přímo předurčuje pro přípravu doma a navíc whisky můžete krásně zaměnit třeba za gin (Malfy gin), bourbon (Bulleit Bourbon Frontier Whiskey) nebo i tequillu (Olmeca Altos Plata).

 

Tipy na další recepty: Cosmopolitan | Mojito | Caipirinha | Bloody Mary | Moscow Mule | Piňa Colada | Sex on the Beach

Vytisknout recept Stáhnout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.