Piña Colada, doping pro piráty

Piňa Colada

Piña Colada u nás častěji používané Piňa Colada, kdo by neznal tuto perlu Karibiku. Koktejl z bílého rumu, ananasu a kokosu si získal oblibu ihned po jeho znovu objevení již před více než 60 lety. Návod jak si namíchat Piňa Coladu a suroviny na ni potřebné najdete níže.


Budete potřebovat

Tip: Vždy používejte nejlépe 100% přímo lisovanou ananasovou šťávu. S nektary o obsahu 15 % chuť koktejlu bude nevýrazná a zkazí celý dojem z drinku.


#produkt#https://www.plnasklenice.cz/pina-colada-set-ingredienci/


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Do shakeru nadávkujte všechny ingredience.
  2. Doplňte ledem tak, aby vystupoval těsně nad hladinu.
  3. Důkladně vyšejkujte po dobu alespoň 15 vteřin tak, aby se vytvořila typická krémová pěna.
  4. Drink naservírujte bez cezení přímo do sklenice.
  5. Ozdobit jej můžete měsíčkem ananasu s koktejlovou třešní a horizontálně rozříznutým listem z ananasu, to vše spojené napichovátkem. Pěkná ozdoba je též měsíček pomeranče na napichovátku s koktejlovou třešní.

Tip: Pokud máte čerstvý kokosový ořech, můžete jej vydlabat a drink servírovat do něj. Vydlabanou dužinu pak můžete použít jako ozdobu. V tom případě půlku kokosu posadíte na skleničku s větším hrdlem jako podstavec.


Troška barmanského dějepisu

Název „Piña Colada“ znamená rozdrcený ananas, z čehož se dá usuzovat, že současná Piña Colada, vznikla na základě nealkoholického drinku.
Jedna z nejstarších legend o vzniku Piña Colady pochází z 19. století. Šlo o pirátského vůdce Roberta Cofresího, který chtěl tímto drinkem udržet svou lodní posádku bdělou. Tenkrát se jednalo o recepturu bez smetany. Tu nahrazovalo kokosové mléko. Když roku 1825 zemřel, jeho receptura se ztratila a už nikdy nebyla nalezena.
Oficiální vlastnictví receptury pochází z Porto Rica a to z tamějšího hotelu Caribe Hilton. Zde se tento drink podával jako welcome drink pro hosty a byl servírován buď ve vydlabaném ananasu nebo kokosovém ořechu. Velký boj však probíhá mezi tamějšími dvěma barmany a jedním manažerem, kteří se přou o to kdo poprvé použil dnešní recepturu.
První Piña Coladu určitě namíchal barman Don Ramón López-Irizarry, který působil na univerzitě Porto Rico, když přišel na to, jak jednodušeji získat kokosový krém. Druhý barman Ramón „Monchito“ Marrero Perez prý dlouhé měsíce zkoušel různé poměry, dokud nenamíchal dnešní podobu tohoto typicky karibského drinku. Ale manažer hotelu Hilton Ricardo García zase tvrdí, že receptura vznikla čistou improvizací personálem hotelu.
Tak či tak, Piña Colada je stále velice populární drink a snad v každém baru na světě, vám ji dokáží namíchat. Navíc je to krásný drink na vaši zahradní párty.

 

Tipy na další recepty: Cosmopolitan | Cuba Libre | Caipirinha | Bloody Mary | Moscow Mule | Mojito | Sex on the Beach

Vytisknout recept Stáhnout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.