Cosmopolitan, jako Madonna a Carrie

cosmopolitan

Koktejl na bázi vodky, který za svou popularitu vděčí jak zpěvačce Madonně, která s ním byla vyfocena v jednom baru, tak i populárnímu seriálu Sex ve městě, kde bylo jeho popíjení na běžném pořádku. 


Budete potřebovat

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/cosmopolitan-set-ingredienci/


Vybavení


 

 Jak si namíchat

  1. Do shakeru odměřte všechny ingredience.
  2. Přidejte led cca do poloviny shakeru a pevně uzavřete.
  3. Vyšejkujte po dobu cca 10 vteřin.
  4. Přeceďte koktejl do připravené sklenice, nejlépe i přes barmanské sítko, zabraňující propadnutí šupinek ledu vzniklých šejkováním.
  5. Pomocí škrabky uloupněte plátek citronové kůry a vymáčkněte silice na drink.
  6. Citronovou kůru vhoďte volně do drinku nebo umístěte na okraj sklenice.

Cheers!


Troška barmanského dějepisu

Počátky Cosmopolitanu sahají na konec 60. let, kdy dělala společnost Ocean Spray reklamu na sérii míchaných nápojů. Jedna z receptur byla Harpoon, ve které oproti dnešnímu Cosmopolitanu, dominovala chuť brusinkové šťávy nad vodkou. Vše bylo servírováno na led se střikem z limety a sodou. Až časem se z drinku měl stát Cape Cod, jenž odkazoval na mys pobřeží Massachusetts, který v USA zaujímá první místo v produkci brusinek. Jeví se tedy jako přirozené, že by Cosmopolitan mohl vzniknout zde. Ale pak je i druhá verze, kdy Cosmopolitan údajně namíchala jedna barmanka z Miami, která už byla unavená z posedlosti hostů po typické sklenicče na stopce, a ne po jejím obsahu. Jeho receptura se stále upravuje, použitím například brusinkové vodky nebo pomerančového sirupu triple sec. Mezinárodní barmanská asociace (IBA) jej však ustanovila na citronovou vodku (je však možné použít vodku klasickou, neboť citrusovou chuť obstará limetková šťáva), francouzský pomerančový likér Cointreau, limetovou šťávu a brusinkový džus.

 

Tipy na další recepty: Cosmopolitan | Mojito | Caipirinha | Bloody Mary | Moscow Mule | Piňa Colada | Sex on the Beach

 

Vytisknout recept Stáhnout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.