Cosmopolitan, jako Madonna a Carrie

cosmopolitan

Koktejl na bázi vodky, který za svou popularitu vděčí jak zpěvačce Madonně, která s ním byla vyfocena v jednom baru, tak i populárnímu seriálu Sex ve městě, kde bylo jeho popíjení na běžném pořádku. 


Budete potřebovat

  • 4 cl citronové vodky
  • 2 cl cointreau
  • 1 cl limetové šťávy
  • 3 cl brusinkového džusu
  • koktejlové třešně
  • pomerančová kůra
  • led

Vybavení

  • sklenice na martini o objemu 250-300 ml
  • šejkr
  • jemné barmanské sítko
  • formy na led
  • odměrka

 Jak si namíchat

  1. Základem přípravy je nachladit Martini sklenici buďto namražením nebo do ní vložte led a barmanskou lžičkou jím ve skleničce točte – odborně frapování.
  2. Do 3/4 šejkru vložte led a nadávkujte všechny suroviny
  3. Řádně vyšejkujte.
  4. Pomocí barmanského jemného sítka, přelijte drink ze šejkru do sklenice (při použití trojdílného šejkru).
  5. Pokud používáte dvoudílný šejkr, vložte strainer na šejkr a přidržujte ho ukazováčkem. Do druhé ruky uchopte jemné barmanské sítko a přes oba strainery nalijte drink do sklenice. Tak se vám nedostane rozdrcený led do drinku.
  6. Ukrojte plátek pomerančové kůry a přes zapálenou sirku vystříkněte pomerančové silice na drink. Kůru vložte volně do drinku. 

Cheers!


Troška barmanského dějepisu

Počátky Cosmopolitanu sahají na konec 60. let, kdy dělala společnost Ocean Spray reklamu na sérii míchaných nápojů. Jedna z receptur byla Harpoon, ve které oproti dnešnímu Cosmopolitanu, dominovala chuť brusinkové šťávy nad vodkou. Vše bylo servírováno na led se střikem z limety a sodou. Až časem se z drinku měl stát Cape Cod, jenž odkazoval na mys pobřeží Massachusetts, který v USA zaujímá první místo v produkci brusinek. Jeví se tedy jako přirozené, že by Cosmopolitan mohl vzniknout zde. Ale pak je i druhá verze, kdy Cosmopolitan údajně namíchala jedna barmanka z Maimi, která už byla unavená z posedlosti hostů po typické sklenicče na stopce, a ne po jejím obsahu. Jeho receptura stále upravuje, použitím například brusinkové vodky nebo pomerančového sirupu triple sec. Mezinárodní barmanská asociace (IBA) jej však ustanovila na citronovou vodku (je však možné použít vodku klasickou, neboť citrusovou chuť obstará limetková šťáva), francouzský pomerančový likér Cointreau, limetovou šťávu a brusinkový džus.

 

Tipy na další recepty: Cosmopolitan | Mojito | Caipirinha | Bloody Mary | Moscow Mule | Piňa Colada | Sex on the Beach

 

Vytisknout recept Stáhnout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.