Vieux Carré - Výjimečný drink pro milovníky Manhattanu

Vieux Carré

Patří-li Manhattan mezi vaše oblíbené koktejly, tak Vieux Carré bude pro vaše chuťové pohárky trefou do černého. Tradiční souhru žitné whisky a vermutu totiž v tomto drinku rozvíjí koňak a francouzský likér Benedictine o ovocné a bylinné tóny a vytvářejí tím pozoruhodný chuťově harmonický celek.  Koktejl vymyslel v roce 1938 v New Orleans barman Walter Bergeron a pojmenoval ho podle francouzského označení pro neworleanskou čtvrt French quarter plnou jazzových klubů a bujarého nočního života.


Budete potřebovat


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Do míchací sklenice si odměřte jednotlivé ingredience.
  2. Přidejte Angostura Bitters  a Peychaud’s Bitters
  3. Doplňte led, aby v míchací sklenici tvořil kopec nad uroveň odměřených surovin.
  4. Barmanskou lžičkou míchejte po obvodu sklenice přibližně 15 vteřin
  5. Následně přeceďte přes Julep sítko do vychlazené sklenice. Sítko Julep slouží zejména pro zamezení napadání ledu z míchací sklenice do koktejlové sklenice.
  6. Z citrónu odkrojte škrabkou plátek citronové kůry.
  7. Na drink z kůry vystříkněte silice a ozdobte drink vložením do sklenice, položením na okraj nebo nasazením nakrojené kůry na okraj sklenice.

TIP: Koktej podávejte v couptte sklenici (tzv. miska) nebo v martini sklenici obdobně jako je tomu u koktejlu Manhattan. V letních měsících si zkuste Vieux Carré s ledem v lowball sklenici o objemu cca 300 ml. Koktejl si tím vychutnáte při konstantní teplotě a odtávající led bude postupně proměňovat chuťový profil drinku. Upozorňujeme, že sklenice musí být v tomto případě, před nacezením koktejlu z míchací sklenice, plná čistého ledu. Velkým množstvím ledu zpomalíte odtávání ledu a tím i eliminujte rychlé naředění koktejlu.


Poznámky z degustace

Při ochutnávce jsme koktejl zkoušeli míchat s různými červenými vermuty a rovněž jsme experimentovali s poměrem likéru Benedictine.  V koktejlu se nám nejvíce osvědčil Dolin de Chambery Rouge Vermut. Ten vyniká svým lehkým a sušším charakterem, který se velmi dobře doplňuje s bylinným likérem Benedictine, který dodává drinku dostatečnou sladkost. V tradičním receptu na koktejl Vieux Carré je obsažena pouze lžička likéru Benedictine (cca 5 ml), nicméně se nám chuťově nejvíce osvědčila modernější varianta drinku s 15 ml tohoto francouzského bylinného likéru. Výsledný koktejl jsme podávali ve skleničce Crystalex Pralines 180 ml. Budete-li preferovat podávání na ledu můžete vyzkoušet například sklenice Melodia RCR 310 ml.

Vytisknout recept
Honza BalekMilovník nápojů a zakladatel projektu Skleněný shop cz s bohatými zkušenostmi z oblasti nápojového skla a online prodeje.