Daiquiri, 4 stačí drahoušku

Daiquiry

Koktejl na bázi rumu, který důlní dělníci na Kubě zvládli i 4x než začali svou směnu.


Budete potřebovat


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Servírujte do sklenice typu Martini nebo miska, nejlépe namražené.
  2. Do 3/4 šejkru vložte led, nadávkujte 4 cl kubánského rumu, 1 cl limetové šťávy a 1 cl cukrového sirupu.
  3. Vše řádně protřepte v šejkru, tak aby byl promíchaný a vychlazený jako v kubánském baru La Floridita, který je znám právě díky Daiquri, kde ho barman šejkoval údajně až 4 minuty.
  4. Poté přelijte do připravené sklenice a ozdobte jej osminkou limety na okraj sklenice, aby si člověk mohl drink chuťově doladit.

Troška barmanského dějepisu

„Zpěněná hladina moře, kterou právě projíždí loď rychlostí třicet uzlů.“ – Ernest Hemingway

Přesně takhle známý spisovatel a velký milovník koktejlu Daiquri, popsal tento svěží, ale silný drink. Kombinace rumu, limety a cukru, ale existuje již dlouho. Píše se 21. srpen 1740 a britský víceadmirál Edward Vernon, doporučuje přesně tuhle kombinaci svým námořníkům, aby splnili svou denní kvótu na konzumaci rumu.
Pokud ale chceme vědět, kdy vzniklo jméno Daiquiri, musíme na ostrov Kuba na přelom 19. a 20. století. Tam totiž v místním baru posedávají důlní dělníci a popíjí kombinaci rumu, cukru a sťávy z limety. Mají před směnou a jejich zvykem, než vyrazí do práce, je dát si tři nebo čtyři tyto zatím bezejmenné koktejly. A všiml si toho i jejich šéf, ředitel americko-španělské důlní společnosti Jenning Cox a pojmenoval drink podle blízké kubánské vesničky Daiquiri. Vnučka pana Coxe však tvrdí, že na drink přišel, když mu přijeli američtí přátelé a došel mu gin s vermutem a tak sáhl po všude přítomném rumu a vytvořil svým hostům Daiquri. No, ať už je pravda jakákoliv, drink je oblíbený dodnes. Salud!

 

Tipy na další recepty: Cosmopolitan | Mojito | Caipirinha | Bloody Mary | Moscow Mule | Piňa Colada | Sex on the Beach

 

Vytisknout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.