Mojito, z medicíny na koktejlový trhák

Mojito mochito

 

Koktejl na bázi bílého rumu, který doslova pobláznil celý svět. Je jen málo lidí, kteří by jej neochutnali a nebo o něm alespoň neslyšeli. Pokud však patříte mezi ty, kteří neochutnali nebo by si jej prostě chtěli připravit doma, tak jste na správném místě. Tak tedy plnou parou vpřed.


Budete potřebovat

  • 5 cl bílého rum
  • ½ limety
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 8 lístků máty
  • ledová tříšť
  • silně perlivá soda na dolití

Vybavení

  • sklenice na long drink o objemu 350-400 ml
  • muddler - drtítko na Mojito
  • barmanská lžička
  • formy na led
  • odměrka
  • brčko

Tip: Pokud nechcete ztrácet čas zajišťováním surovin, tak není nic jednoduššího než zvolit jednu z našich koktejlových sad


 

Jak si namíchat

  1. Do vysoké sklenice na long drink  vložíme půlku limety nakrájenou na čtvrtiny.
  2. Přidáme třtinový cukr a důkladně drtítkem vymačkáme šťávu z limet, dokud nevznikne z cukru a limetové šťávy „kašička“.
  3. Poté mátu probudíme tlesknutím v dlaních a vložíme do sklenice.
  4. Nadávkujeme bílý rum a zasypeme ledovou tříští.
  5. Pomocí barmanské lžičky důkladně promícháme pohybem nahoru a dolů, dokud se „kašička“ nerozmíchá s rumem.
  6. Dosypeme tříští, dolijeme sodou a něžně promícháme, tak aby nevyprchaly bublinky v sodě.
  7. Ideální ozdobou jsou vršky stonků máty a osminka limety. Pomocí tříště můžeme na sklenici vytvořit kopec, do kterého umístíme ozdobu.

Tip: K úplné dokonalosti drink dovedeme posypáním máty a limety moučkovým cukrem.


Troška barmanského dějepisu

Předchůdcem Mojita byl kubánský drink El Draque, pojmenovaný po anglickém mořeplavci a objeviteli Francisi Drakovi. Ten přijel na Kubu za účelem vytvoření zázračné medicíny. Vytvořil kombinaci máty, limetové šťávy, šťávy z cukrové třtiny a „Aquardiente de cana“ (ohnivé vody z cukrové třtiny neboli rum z cukrové třtiny). Dnešní verze vznikla za prohibice v USA, kdy se tento drink servíroval do vysoké high ball sklenice se sodou a spoustou ledu.
Nejvíc se o proslavení Mojita zasloužil Ernest Hemmingway, kdy na něj chodil za svého pobytu na Kubě do baru Le Bodeguita del medio, který je Mekkou tohoto drinku dodnes. Mojito se objevilo i ve světové kinematografii, a to třeba v dílu Jamesa Bonda Dnes neumírej.

Tipy na další recepty: Cosmopolitan | Cuba Libre | Caipirinha | Bloody Mary | Moscow Mule | Piňa Colada | Sex on the Beach

Vytisknout recept Stáhnout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení