Cuba Libre, svobodná Kuba

recept na cuba libre

 V jednoduchosti je krása, přesně tak by se dal charakterizovat tento koktejl na bázi bílého kubánského rumu, koly a limetky. Díky své jednoduchosti ale zejména chuti se z něj stal světový koktejlový bestseller. A jelikož vám jej namíchají snad v i té nejzapadlejší vesnické hospůdce, tak je jasné, že si jej s námi zvládnete připravit i doma.


Budete potřebovat

  • 4 cl bílého rumu
  • 8 - 10 cl koly
  • 1/4 limetky
  • led

Vybavení

  • vysoká sklenice typu high ball o obsahu 250-300 ml
  • barmanská lžička
  • odměrka
  • forma na led


Jak si namíchat

  1. Do vyšší sklenice typu High ball vymáčkneme 1/4 limety a zasypeme ledem do plna.
  2. Nadávkujeme rum a dolijeme kolou.
  3. Lehce promícháme, aby nevyprchala perlivost koly.
  4. Ozdobíme osminkou limety.

Trocha barmanského dějepisu

Tento drink vznikl na Kubě na přelomu 19. a 20. století během španělsko – americké války. Byl to oblíbený drink kapitána Russela, kdy si jej míchal z tamějšího Bacardi rumu jako drink „Rum and Coke“. Ostatní vojáci si jej taktéž okamžitě zamilovali a stal se symbolem této války. Směs kubánského rumu a americké Coly s vymáčknutou limetou se stala i přípitkem na konci války, kdy jeden z vojáků zvolal: „ Por Cuba Libre!“, což znamená: „ Za svobodnou Kubu!“ a název byl na světě.

Dřívější receptura byla trochu jiná. Byla totiž v opačných poměrech, jelikož rum na Kubě stál 1 dolar za láhev a plechovka Coca-Coly asi 4 dolary. Takže se opravdu jednalo o „Rum and Coke“, protože Coly tam byl pouze takzvaný „splash“ – střik. 

 

Tipy na další recepty: Cosmopolitan | Mojito | Caipirinha | Bloody Mary | Moscow Mule | Piňa Colada | Sex on the Beach

Vytisknout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.