Whisky sour – po práci ideálně 2x

Bez názvu

Koktejl na bázi whisky, který znali už námořníci v 18. století. Řadí se k nejoblíbenějším a nejstarším koktejlům v historii. Spojuje jednoduchost, bohatou chuť whisky a svěžest citrusů. Připravte se na skvělý zážitek, který vás nadchne svou rovnováhou sladkosti, kyselosti a nezaměnitelného aroma whisky. Tento koktej je díky své chuti lahodnou vstupenkou do světa dalších whisky koktejlů.


Budete potřebovat

Tip: Cukrový sirup a vaječný bílek můžete jednoduše nahradit 30 ml sirupu Giffard Egg White.

#produkt#https://www.plnasklenice.cz/whisky-sour-set-ingredienci/


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Příprava probíhá v šejkru, do kterého nadávkujte 50 ml oblíbeného destilátu, přidejte 30 ml cukrového sirupu s bílkem a 20 ml citronové šťávy.
  2. Shaker doplňte ledem tak, aby vystupoval těsně nad hladinu.
  3. Vše řádně vyšejkujeme.
  4. Nalijte pomocí straineru do whiskovky s ledem.
  5. Ozdobte koktejlovou třešinkou, napíchnutou.

Troška barmanského dějepisu

Historie tohoto svěžího drinku sahá až do 18. století k britským námořníkům. Ti si jako lék na kurděje míchali jakýkoliv dostupný alkohol s cukrem a ovocem a ukládali jej do sudů. To nezní moc jako mixologie co? Ale posloužilo to jako základ koktejlů s názvem Soury. První písemná zmínka je z hotelového baru v Torontu z roku 1856. Proč je tento drink vlastně tak známý?
Je známý díky 1. barmanské příručce od Jerry Thomase, takzvaného „Profesora“, z roku 1862. Proto se dostal do podvědomí spoustě barmanům, jelikož tato knížka je považována za barmanskou bibli. Ale známý je taky díky Ernestu Hemingwayi a Francisu Scottovi Fitzeraldovi, kteří po cestě do hotelu ve Francisově kabrioletu zmokli a šli to spláchnout právě whisky sourem. Barman v roce 1951 vzpomínal, kdy Ernest Hemingway zvládnul dvacet whisky sourů a poté šel znovu pracovat. Podobnému kousku se pokusil přiblížit i herec Leonardo DiCaprio ve filmu Tenkrát v Hollywoodu. Ten se ale dostal pouze k číslu 8.
Jeho oblíbenost jde ruku v ruce s jeho jednoduchostí. Whisky, cukr, citronová šťáva, tato kombinace jej přímo předurčuje pro přípravu doma a navíc whisky můžete krásně zaměnit třeba za gin (Malfy gin), bourbon (Bulleit Bourbon Frontier Whiskey) nebo i tequillu (Olmeca Altos Plata).

 

Tipy na další recepty: Cosmopolitan | Mojito | Caipirinha | Bloody Mary | Moscow Mule | Piňa Colada | Sex on the Beach

Vytisknout recept Stáhnout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.