Whisky sour, po práci ideálně 2x

Bez názvu

Koktejl na bázi whisky, který znali už námořníci v 18. století.


Budete potřebovat


#produkt#https://www.plnasklenice.cz/whisky-sour-set-ingredienci/


Vybavení


Jak si namíchat

  1. Příprava probíhá v šejkru, který naplníme do ¾ ledem.
  2. Nadávkujeme 5 cl oblíbeného destilátu, přidáme 3 cl cukrového sirupu s bílkem a 3 cl citronové šťávy.
  3. Vše řádně vyšejkujeme.
  4. Nalijeme pomocí straineru do whiskovky s ledem.
  5. Ozdobíme koktejlovou třešinkou, napíchnutou společně s plátkem pomerančové kůry.

Troška barmanského dějepisu

Historie tohoto svěžího drinku sahá až do 18. století k britským námořníkům. Ti si jako lék na kurděje míchali jakýkoliv dostupný alkohol s cukrem a ovocem a ukládali jej do sudů. To nezní moc jako mixologie co? Ale posloužilo to jako základ koktejlů s názvem Soury. První písemná zmínka je z hotelového baru v Torontu z roku 1856. Proč je tento drink vlastně tak známý?
Je známý díky 1. barmanské příručce od Jerry Thomase, takzvaného „Profesora“, z roku 1862. Proto se dostal do podvědomí spoustě barmanům, jelikož tato knížka je považována za barmanskou bibli. Ale známý je taky díky Ernestu Hemingwayi a Francisu Scottovi Fitzeraldovi, kteří po cestě do hotelu ve Francisově kabrioletu zmokli a šli to spláchnout právě whisky sourem. Barman v roce 1951 vzpomínal, kdy Ernest Hemingway zvládnul dvacet whisky sourů a poté šel znovu pracovat. Podobnému kousku se pokusil přiblížit i herec Leonardo DiCaprio ve filmu Tenkrát v Hollywoodu. Ten se ale dostal pouze k číslu 8.
Jeho oblíbenost jde ruku v ruce s jeho jednoduchostí. Whisky, cukr, citronová šťáva, tato kombinace jej přímo předurčuje pro přípravu doma a navíc whisky můžete krásně zaměnit třeba za gin (Malfy gin), bourbon (Bulleit Bourbon Frontier Whiskey) nebo i tequillu (Olmeca Altos Plata).

 

Tipy na další recepty: Cosmopolitan | Mojito | Caipirinha | Bloody Mary | Moscow Mule | Piňa Colada | Sex on the Beach

Vytisknout recept Stáhnout recept
Jan KoplíkBarman oblíbeného přerovského baru Irish pub, náruživý gastroturista a věčný student barové historie s ustavičným úsměvem na tváři.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení